Adolescenţii obezi devin adulţi cu osteoporoză
Obezitatea în perioada adolescenței poate afecta în mod ireversibil densitatea osoasă la vîrsta adultă, arată un studiu recent.
Despre obezitate s-a crezut anterior că protejează sănătatea oaselor, însă studii recente au evidențiat o înmulțire a cazurilor de fracturi ale antebrațului în cazul adulților tineri, se arată în studiul cercetătorilor americani. Au fost monitorizaţi 23 de adolescenți obezi, cu o vîrstă medie de 17 ani și cu un indice de masă corporală de (IMC) de 44 kg/mp.
De ce adolescenţi? Pentru că această perioadă a vieţii este momentul în care atingem un vîrf în ceea ce privește densitatea osoasă, iar orice scădere reprezintă o problemă serioasă. Există boli cronice care duc la pierderea densității osoase în adolescență, cum ar fi anorexia nervoasă. Această afecţiune conduce la creşterea riscului de fracturi la vîrsta adultă, chiar și după normalizarea greutății corporale. De aceea, este important să se abordeze de timpuriu această chestiune. În plus, vitamina D este solubilă în țesut adipos și rămîne prinsă în celulele de grăsime. Hormonul de creștere, care joacă și el un important rol pentru sănătatea osoasă, are un nivel mai scăzut în cazul adolescenților obezi.
În concluzie, adolescenții care au o cantitate mare de grăsime viscerală și o masă musculară scăzută prezintă un risc mare de slăbire a structurii osoase.
Cel mai bun mod de a preveni diminuarea densității osoase este o alimentație sănătoasă, ce conține cantități adecvate de calciu și vitamina D, plus exerciții suficiente.
Articolul integral în agerpres.ro