Emoţiile negative pot avea efecte pozitive asupra pacienţilor cu cancer
Sentimentele negative sînt un efect secundar comun celor diagnosticaţi cu cancer. Anxietatea, vinovăţia şi suferinţa vin de multe ori la pachet cu diagnosticul şi tratamentul.
Dar un studiu recent realizat de cercetătorii de la Concordia şi Universitatea din Toronto arată că aceste emoţii aparent negative pot fi de fapt bune pentru pacienţi.
Andrée Castonguay, autorul principal al studiului, spune că sentimentele de furie sau vinovăţie pot inspira oamenii să-şi stabilească noi obiective şi să practice exerciţiii fizice moderate pînă la viguroase.
„Acest lucru ajută la contracararea creşterii cortizolului, hormonul stresului, care provoacă aceste emoţii şi care poate afecta negativ modul în care funcţionează organismul”, adaugă ea.
Cercetarea, publicată în revista Health Psychology, a analizat pacienţii cu cancer de sîn recent diagnosticaţi şi trataţi.
Pentru acest studiu, Catherine Sabiston Castonguay, profesor de psihologie, a cerut celor 145 de supravietuiţori ai cancerului de sîn să completeze un chestionar pentru a-şi evalua emoţiile, capacitatea de a se angaja în noi scopuri şi activitatea fizică. Cercetătorii au analizat, de asemenea, nivelurile de cortizol folosind probe de salivă oferite de participanţi, de cinci ori pe parcursul unui an.
Echipa a efectuat apoi analize detaliate folosind o tehnică de modelare care i-a ajutat să prezică relaţia dintre sentimentele negative ale femeilor, angajamentul faţă de noile obiective, activitatea fizică şi nivelurile de cortizol de-a lungul timpului. Ei au descoperit că acea capacitate a participanţilor de a stabili noi obiective, cum ar fi acela de a face plimbări, a facilitat efectul benefic al emoţiilor negative asupra activităţii fizice şi a prevenit efectele adverse ale creşterii cortizolului, ceea ce ar fi putut duce la o serie de probleme de sănătate, mai ales un sistem imunitar slăbit.
„Rezultatele noastre subliniază complexitatea legăturii dintre emoţii şi sănătate”, explică Wrosch. Deşi emoţiile negative au o reputaţie proastă şi au fost legate de boli, acestea sînt proiectate pentru a produce .
În special, adaugă el, emoţii precum vina sau anxietatea pot să-i motiveze pe oameni să îşi schimbe comportamentele compromiţătoare pentru sănătate şi să se angajeze să facă mai mult sport. Acest lucru poate fi deosebit de important în rîndul unor supravieţuitori de cancer, deoarece inactivitatea, problemele de greutate sau obezitatea pot fi factori de risc comuni.
Castonguay afirmă că, deşi liniile directoare recente încurajează supravieţuitorii cancerului de sîn să se implice în comportamente sănătoase în ceea ce priveşte stilul de viaţă, puţini se implică efectiv la nivelurile recomandate. Adică: 150 de minute pe săptămînă de activitate fizică moderată pînă la viguroasă – pentru a reduce riscul de a dezvolta în continuare probleme de sănătate legate de funcţia imună, de gestionarea greutăţii şi de calitatea vieţii.
Pe baza constatărilor, cercetătorii arată că anumite emoţii negative pot juca un rol important în direcţionarea comportamentelor de sănătate adaptate în rîndul unor supravieţuitori ai cancerului şi pot contribui la beneficii pe termen lung asupra sănătăţii lor fizice.
„Capacitatea de a se angaja în noi obiective este o resursă importantă pentru a ajuta bolnavii să îndeplinească recomandările de activitate şi să minimizeze impactul negativ al stărilor de rău asupra funcţionării lor biologice”, spune Castonguay.
Ea speră că studiul va încuraja clinicienii să identifice supravieţuitorii de cancer care au dificultăţi în selectarea şi comiterea unor obiective noi şi să colaboreze cu ei pentru a-i ajuta să urmeze.
Sursa: medicalxpress.com
Comentariile sunt închise.