Cu ce poţi înlocui ouăle?

Nu este întîmplător faptul că ouăle sînt folosite în majoritatea copturilor. Proteinele şi grăsimile din ouă adaugă alimentelor nutrienţi importanţi, dar şi gust, aromă şi proprietăţi care asigură succesul preparatului.

Însă, uneori, nu putem folosi ouă, fie că nu avem, fie că nu sînt proaspete, fie că sîntem alergici sau vegetarieni sau pur şi simplu vrem să mîncăm alimente gustoase, dar uşoare. Cu ce înlocuim ouăle?

Înlocuitorii ouălor pot însufleţi o reţetă veche prin schimbarea texturii şi a gustului. Există o mulţime de substituenţi sănătoşi pentru ouă.
1. Unt de migdale
Echivalentul unui ou: un sfert de ceaşcă
Aromă: de nuci
Ce face: leagă, asigură umiditate şi textură
Reţete: biscuiţi, pîine, clătite
2. Seminţe de chia
Echivalentul unui ou: 1 ceaşcă şi un sfert de apă în care s-au mixat seminţe de chia. Lăsaţi să stea 15 minute.
Aromă: foarte subtilă, de mac
Ce face: leagă, umezeşte
Reţete: dulciuri şi alimente picante, budinci, pîine, prăjituri, pizza
Pisaţi seminţele înainte de a le combina cu apă, dacă nu doriţi ca acestea să fie vizibile în reţete.
3. Seminţe de in
Echivalentul unui ou: 1 ceaşcă şi un sfert de apă cu seminţe mixate. Lăsaţi să stea 15 minute.
Aromă: nucă, făinos
Ce face: afînare, legare, umiditate
Retete: pîine, aluat, biscuiţi, pişcoturi
4. Gelatină
Echivalentul unui ou: 1 ceaşcă şi un sfert. Lăsaţi să stea 15 minute.
Aromă: primeşte aroma celorlalte ingrediente din reţetă
Ce face: legare
Reţete: aluat de pizza, biscuiţi, clătite, brioşe. Creează o textura mai netedă decît seminţele de in sau chia.
5. Sos de mere
Echivalentul unui ou: un sfert de ceaşcă
Aromă: măr copt
Ce face: umiditate, legare
Reţete: biscuiţi, pîine, prăjituri, brioşe
6. Banană coaptă
Echivalentul unui ou: un sfert de ceaşcă de piure
Aromă: banană, dulce
Ce face: umiditate, legare
Reţete: pîine, prăjituri, biscuiţi, clătite, brioşe, negrese
Sursa: wisemindhealthybody.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *