Uleiul de unt, „hrana zeilor hinduşi“
Noi îl cunoaştem sub denumirea de unt clarifiat, dar asiaticii îi spun Gheea, întocmai ca zeiţa Pămîntului, sau grită.
Este vorba de acelaşi produs, cu rol atît alimentar cît şi terapeutic, folosit mai ales în medicina tradiţională indiană. Proprietăţile deosebit de valoroase ale acestui unt îl fac mult superior untului obişnuit, nu degeaba hinduşii îl numesc „hrana zeilor“. Iată cum se prepară şi în ce afecţiuni este recomandat.
Cu cît mai vechi, cu atît mai bun
Cu ce se deosebeşte untul Gheea de cel obişnuit? Atunci cînd se prepară untul clarifiat, apa şi componentele proteice precum şi unele grăsimi sînt eliminate, rămînînd astfel doar grăsimea pură din unt. Gheea bine preparată nu rîncezeşte, nu mucegăieşte, putînd fi ţinută la temperatura camerei săptămîni şi chiar ani la rînd, fără să-şi schimbe proprietăţile. Legendele indiene spun că untul clarifiat, cu cît este mai vechi, cu atît este mai valoros din punct de vedere terapeutic, fiind folosit în vindecarea multor afecţiuni. În mod obişnuit, în bucătăria indiană se foloseşte la gătit, proprietăţile digestive ale acestui unt (uşor digerabil, stimulează digestia şi absorbţia anumitor principii nutritive) făcîndu-l nelipsit din preparatele alimentare. În India, copiilor li se oferă zilnic o linguriţă de ghee pentru stimularea creşterii şi dezvoltării fizice, dar mai ales pentru sporirea inteligenţei şi a memoriei.
Mod de preparare
Untul clarifiat, denumit şi ulei de unt în medicina naturistă, se prepară din unt de vacă, bogat în grăsime şi nesărat, de preferinţă ecologic (care nu conţine aditivi alimentari). Se pune untul într-un vas de inox pe foc mic, şi se topeşte încet. Apa începe să iasă la suprafaţă sub formă de spumă alb-gălbuie, care va fi scoasă cu o lingură. În primele minute de fierbere, untul topit va elimina apa şi anumite proteine şi grăsimi din lapte, care încep să se separe de ghee, precipitînd pe fundul vasului.
Vom lua vasul de pe foc atunci cînd se obţine separarea clară a gheei, sub forma unui lichid galben strălucitor, clar, transparent, ca o miere, fără impurităţi. Se strecoară, iar lichidul se pune într-un borcan cu capac. Depunerile rămase în vas se aruncă, nefiind indicate în alimentaţie. Din 4 pachete de unt alimentar se poate obţine aproximativ un borcan de 400 g unt clarifiat. Dacă toată apa şi reziduurile proteice din unt au fost eliminate, nu este nevoie să fie ţinut în frigider. Acest unt va ţine şi 100 de ani, după cum spun vechii indieni.
Tonic şi detoxifiant
Se spune că untul clarifiat hrăneşte ţesuturile, avînd rol tonic, reîntineritor, nutritiv. Are proprietăţi antianemice, detoxifiante. Este un bun antidot în caz de otrăviri. Scade colesterolul, stimulează digestia, scade aciditatea gastrică, tratează afecţiunile biliare. Amestecat cu diferite plante, este bun în caz de tuse cronică, bronşită şi astm. O linguriţă de ghee în lapte cald, luată seara la culcare, induce somnul în mod natural. Acest unt mai este recomandat în epilepsie şi tulburări de memorie. Se foloseşte cu rezultate bune în afecţiuni ale pielii. Consumul regulat de ghee duce la lubrifierea mucoaselor şi a pielii, dă părului strălucire şi însănătoseşte unghiile. Acest unt clarifiat este o bază de unguent excelentă, stînd la baza preparării diferitelor alifii naturiste. Are miros plăcut şi intră foarte uşor în piele.