Cancerul pancreatic, detectabil într-un selfie

O aplicație numită BiliScreen, dezvoltată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Washington, este capabilă să detecteze semne premature de cancer pancreatic. Un simplu selfie este suficient pentru a stabili diagnosticul în urma analizei albului ochiului de către instrumentul digital. Această noutate va fi prezentată pe 13 septembrie la Congresul Computerului Ubicomp din Maui (SUA).

Cercetătorii au creat un instrument capabil să detecteze simptomele cancerului pancreatic. Unul dintre primele simptome este icterul, care se manifestă prin colorarea în galben a membranelor mucoase, a pielii și a albului ochiului (conjunctivă). Icterul este cauzat de o acumulare anormală de bilirubină, o substanță secretată de ficat după degradarea celulelor roșii din sînge. Bilirubina este un pigment galben. Obiectivul cercetătorilor este de a detecta acest semn cu mult înainte ca pacienții să aibă tenul gălbui. BiliScreen va permite cît mai multor persoane să efectueze un test regulat pentru a identifica boala într-un stadiu incipient. Boala apare atunci cînd celulele pancreasului se dezvoltă și se înmulțesc pînă cînd formează o tumoare. Din păcate, de regulă, cancerul e depistat prea tîrziu. Doar 9% din pacienți sînt încă în viață la cinci ani după diagnosticare.

Pentru moment, Biliscreen nu este încă pe piaţă și rămîne la nivel de prototip. Nu s-au dat încă informații cu privire la data unei posibile vînzări.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *