Andorra, ţara cu cele mai bune îngrijiri medicale. România pe locul 51 din 195

Nici Canada, nici Japonia nu au spart topul calităţii asistenţei medicale, iar Statele Unite au terminat abia pe locul 35, potrivit unui clasament realizat pe 195 de țări.

Potrivit „Indexul accesului și calității în domeniul sănătății”, realizat sub patronajul Bill & Melinda Gates Foundation, standardul de aur în îngrijirea sănătății este Andorra. Pe locul doi, s-a situat Islanda, urmată de Elveţia, Suedia, Norvegia, Australia, Finlanda, Spania, Olanda, Luemburg, Japonia, Italia, Irlanda, Austria, Franţa. Marea Britanie e pe locul 30. Dintre primele 20 de țări din fruntea listei, cu excepția Australiei și Japoniei, toate se află în Europa de Vest.

România s-a clasat pe locul 51, după Chile şi Serbia şi înaintea unor ţări ca Belarus, Cuba, Rusia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, Moldova, chiar şi China şi Brazilia.

Indicele accesului și calității serviciilor medicale, bazat pe rate de deces pentru 32 de boli care pot fi evitate sau tratate efectiv cu îngrijire medicală adecvată, a fost corelat cu progresele înregistrate în fiecare țară în comparație cu anul de referință 1990. Practic, toate țările şi-au îmbunătățit serviciile medicale în această perioadă, însă multe state din Africa și Oceania, au rămas în urmă. Cu excepția a trei ţări, Afganistan, Haiti și Yemen, cele 30 de țări care se află în partea de jos a clasamentului sînt toate în Africa Subsahariană, Republica Centrală africană avînd cele mai joase standarde (locul 195).

În ciuda îmbunătăţirii calităţii asistenţei medicale şi a accesului la servicii medicale timp de peste 25 de ani, inegalitatea dintre ţări a crescut. Standardul de îngrijiri primare a fost sub aşteptări în multe ţări cu pretenţii, dacă ne uităm la nivelul lor de economic şi de dezvoltare. Ca de exemplu SUA şi Marea Britanie. Marea Britanie se descurcă bine în unele domenii, inclusiv boala cerebrovasculară, dar este în urmă la anumite form de cancer. Între 1990 și 2015, țările care au făcut cele mai mari îmbunătățiri în furnizarea asistenței medicale au fost Coreea de Sud, Turcia, Peru, China și Maldive.

Cele 32 de afecțiuni pentru care au fost urmărite mortalitatea includ tuberculoza și alte infecții respiratorii, bolile care pot fi prevenite prin vaccinuri (difterie, tuse convulsivă, tetanos și rujeolă), cîteva forme de cancer tratabil, boli de inimă, tulburări în timpul sarcinii sau neonatale.

Sursa: thelancet.com

Comments

comments

15 comentarii la „Andorra, ţara cu cele mai bune îngrijiri medicale. România pe locul 51 din 195

Lasă un răspuns