BoliDecembriePsihologieŞtiri

De ce e mai bine să interacţionezi pe Facebook decît să priveşti „din umbră”?

Userii care navighează în exces pe social media de sărbători pot să devină mai degrabă nefericiţi, decît să se transpună într-o stare emoţională potrivită sărbătorilor.

Un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Copenhaga sugerează că utilizarea excesivă a reţelelor sociale poate genera sentimente de invidie. Studiul avertizează în special despre impactul negativ al navigării pe internet „din umbră” pe social media, fără conectarea cu persoane reale.

Cercetarea sociologică a fost realizată pe 1.300 de participanţi, majoritar femei, şi afirmă că „utilizarea regulată a reţelelor sociale, cum ar fi Facebook, poate afecta negativ starea emoţională, bunăstarea şi satisfacţia cu privire la propria viaţă„.

Cercetătorii avertizează şi în privinţa „deteriorării dispoziţiei” atunci cînd un user petrece prea mult timp uitîndu-se la poveştile şi fotografiile postate pe reţelele sociale de alţi oameni. Se induc astfel „comparaţii sociale nerealiste”.

În cazul în care intervine dependenţa de social media (un om care petrece ore întregi în faţa unui ecran, întristat de de postările altora), cercetătorii recomandă o comunicare reală: implicare activă în conversaţie şi chiar conectarea cu oameni pe social media pare a fi o experienţă mult mai pozitivă.

Sfatul cercetătorilor pentru utilizatorii pasivi este pauza pentru o săptămînă din sfera social media.

Articolul integral în csid.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.