Cărbunele medicinal extrage otrăvurile din corp
Cărbunele medicinal este un leac vechi şi incredibil de eficient, uitat pe nedrept în zilele noastre. Acest medicament natural obţinut din lemn absoarbe ca un burete substanţele dăunătoare din instestin, bacteriile, ciupercile parazite, gazele, ajută la detoxifiere, se presară pe răni şi e de folos în numeroase afecţiuni, chiar şi în cancer. Tradiţional, îl folosim în tratarea crampelor abdominale, în toxiinfecţii şi gastrite. I s-a dus vestea că este cel mai bun antidot din lume la otrăvuri. Dar cărbunele medicinal nu şi-a epuizat întrebuinţările, devenind un remediu activ în multe probleme de sănătate. E bine să cunoaştem mai bine acest leac băbesc care e de folos omului şi animalelor de mai bine de trei milenii.
De la deochi, la afecţiuni digestive
Se spune despre cărbune că are capacitatea de a extrage răul din corp şi din suflet. Numit şi cărbune vegetal, acest remediu este un produs 100% natural, obţinut prin arderea lemnului la temperaturi înalte, într-un mediu lipsit de oxigen. Dacă în cazul arderii normale, lemnul se transformă în cenuşă, atunci cînd este lipsit de oxigen, se transformă în cărbune. În laborator, a fost creat cărbunele activ, cu putere de absorbţie sporită. Se găseşte sub formă de comprimate, capsule, pulbere fină pe care o amestecăm într-un pahar cu apă şi o bem. Principala lui indicaţie este absorbţia de gaze şi substanţe din tubul digestiv, fiind util în flatulenţă şi toxiinfecţii alimentare. Mai poate reduce colesterol
ul, inflamaţiile şi iritaţiile şi acţionează ca un eficient detoxifiant, existînd nenumărate cure de detoxfiere cu cărbune medicinal, recomandate de specialişti. Pe la sate, a fost dintotdeauna folosit în descîntece de deochi sau ca remediu în durerile de burtă, atît la om, cît şi la animale. În descîntecul pentru deochi, babele aruncă într-o cană cu apă un cărbune aprins şi-i dau bolnavului să bea apa rezultată. Ceea ce-l vindecă pe suferind nu este chiar descîntecul, cît extractul hidric obţinut în urma
stingerii cărbunelui în apă. În scop terapeutic, putem folosi cărbunele medicinal la nevoie sau în cură, ca tratament simplu de pregătit şi foarte ieftin care ajută în detoxifiere.
Prim ajutor în otrăviri şi toxiinfecţii
Cărbunele de lemn este în primul rînd un remediu de prim ajutor, în caz de otrăviri şi toxiinfecţii, cînd se recomandă administrarea a trei linguri de cărbune cu puţină apă, din două în două ore. Trebuie acţionat de la primele semne (crampe abdominale, scaune dese, greaţă şi accese de febră). Reţeaua microscopică de pori a cărbunelui vegetal reţine bacteriile parazite din tubul digestiv, combătînd astfel direct infecţia, absoarbe gazele intestinale şi calmează crampele, ajutînd şi la scăderea febrei. Remediul se administrează doar 2-3 zile. În caz de ingestie de pesticide, soluţii de curăţare, ciuperci otrăvitoare, medicamente, pacientul trebuie să ia imediat 5 linguri de pulbere de cărbune, amestecată cu multă apă, după care trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Cărbunele vegetal este un leac foarte eficient în otrăviri, mult mai capabil să neutralizeze şi să elimine rapid substanţele dăunătoare decît laptele. Cărbunele medicinal îi ajută şi pe cei dependenţi de alcool care încearcă să renunţe la acest viciu. Apa cu cărbune sau infuzia de cimbrişor cu cărbune contribuie la ameliorarea simptomelor de oboseală şi balonare care însoţesc sevrajul.
Cel mai bun absorbant de toxine
Măcinat sub formă de pulbere fină şi administrat în cura internă, cărbunele vegetal dezintoxică organismul, acţionînd ca un veritabil absorbant al toxinelor. De fapt, cărbunele medicinal este o terapie tradiţională de detoxifiere pentru eliminarea accelerată a toxinelo. Se amestecă o linguriţă de cărbune medicinal cu două-trei linguriţe de ulei de măsline extravirgin. Rezultă o pastă care se înghite cu apă, dimineaţa, pe stomacul gol, şi, eventual, şi seara, pentru un efect mai puternic. Cura durează 3-4 săptămîni şi va contribui la eliminarea acidului uric din sînge, reglează valorile creatininei (ridicate, în cazul bolnavilor cronici de rinichi), stimulează evacuarea bilei, fiind indicată dispepticilor şi celor cu crize biliare frecvente. Se foloseşte şi în cazul acneei şi al persoanelor cu boli cronice de piele. În primele două săptămîni de cură, pot apărea transpiraţii exagerate, simptome clasice ale proceselor de detoxifiere. Vindecătorii populari considerau această procedură aproape magică. Ei spuneau despre cura cu cărbune că întinereşte corpul cu 2-3 ani, că ajută la curăţarea sîngelui şi la primenirea respiraţiei, reglînd toate procesele digestive. Primăvara şi toamna, cărbunele vegetal nu doar detoxifiază, ci şi combate astenia. Calmează, fiind de ajutor celor iritaţi, neurastenici.
Pasta neagră care face dinţii albi
Pare greu de crezut, dar cărbunele medicinal ajută şi la albirea dinţilor. Pentru dinţi mai albi şi mai sănătoşi, este recomandată o cură cu cărbune medicinal, timp de trei săptămîni. Cura se poate repeta de două-trei ori pe an. Se dizolvă o lingură de pulbere de cărbune vegetal în 150 ml de lapte cald şi se bea acest amestec de două ori pe zi. De asemenea, dinţii se curăţă bine punînd puţin praf de cărbune pe periuţa de dinţi. Se periază dantura timp de 3-5 minute, apoi se clăteşte bine gura. Procedura se recomandă doar o dată pe săptămînă. Pulberea de cărbune acţionează eficient asupra cavităţii bucale în sensul eliminării respiraţiei urît mirositoare. Halena dispare dacă se masează interiorul obrajilor şi limba cu puţină pulbere de cărbune medicinal, apoi se clăteşte cu apă. Pentru că are capacitatea de a calma şi de a reduce inflamaţiile, cărbunele vegetal poate fi folosit cu succes şi în tratarea unor afecţiuni oftalmologice. Se administrează sub formă de cataplasmă. Se amestecă trei linguri de pulbere de cărbune cu apă rece, pînă se formează o pastă. Se pune pasta într-o bucată curată de tifon şi se aplică peste pleoape. Amestecul se mai poate face şi cu ceai de tei.
Articolul integral în Monitorul Expres
Comentariile sunt închise.