BoliCancerControverseNutrienţiNutriţieŞtiri

În loc să combată cancerul, antioxidanţii pot accelera apariţia maladiei

Un studiu medical publicat în The New England Journal of Medicine face dezvaluiri incredibile despre suplimentele alimentare cu rol antioxidant, dar şi despre consumul excesiv de alimente bogate în antioxidanţi, renumite ca aliaţi în lupta cu cancerul, deoarece reduc stresul oxidativ. Se pare că antioxidanţii pot contribui la instalarea cancerului.

Nu există studii clare care să demonstreze beneficiile exacte ale antioxidanţilor şi nici studii de specialitate care să demonstreze scăderea riscului de apariţie a cancerului la persoanele care au luat suplimente cu antioxianţi. De exemplu, fumătorii care au luat ani la rînd suplimente cu beta-caroten au prezentat o rată mai mare de apariţie a cancerului de plămîni decît fumătorii care nu au luat astfel de suplimente.

Se pare că celulele tumorale reţin şi ele o cantitate mare de antioxidanţi, tocmai pentru a evita reacţiile de apărare ale organismului. Se cunoaşte faptul că oxidanţii au rol distructiv, iar atît radioterapia cît şi chimioterapia omoară celulele tumorale tocmai prin creşterea oxidanţilor în celulele tumorale. Deci un aport crescut de antioxidanţi ar avea efect exact opus decît s-a crezut pînă acum: în loc să protejeze împotriva cancerului, antioxidanţii susţin sau chiar accelerează cancerul.

Specialiştii consideră că antioxidanţii sînt utili în lupta cu cancerul, dar nu în exces.

Articolul integral în kudika.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns