BoliMame şi copiiPsihologieSănătatea familieiŞtiri

Dacă mamele sînt fericite, bebeluşii nu mai au colici

Bebelușii nu mai plîng atunci cînd mama are un sprijin social puternic sau un partener iubitor și care o ajută, spun cercetătorii.

Într-un nou studiu efectuat pe 3.000 de mame, s-a constatat că relațiile fericite, un sistem solid de sprijin și un partener implicat protejează sugarii împotriva colicilor, manifestate prin reprize de plîns.

Copilul plînge mai puțin dacă mama și tata sînt mai fericiți”, sau poate că mamele aflate în relații fericite nu văd ceva negativ în plînsul copilului și nu îl consideră legat de colici, a sugerat autorul principal al studiului, dr. Kristen Kjerulff, de la State College of Medicine din Pennsylvania.

Un partener care oferă susţinere, prietenii şi familia care sprijină mama sînt, de asemenea, situaţii asociate cu un risc mai mic de colici, potrivit studiului.

Participantele la studiu, cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, au născut la 78 de spitale din Pennsylvania, între ianuarie 2009 şi aprilie 2011. Aproape 12% dintre mame au spus că bebeluşii lor au avut colici.

Cu toate acestea, femeia cea mai fericită a spus că cu, atunci cînd relația ei cu partenerul a fost mai bună în timpul și după sarcină, riscul de colică la copil a fost mai scăzut. Acest lucru a fost valabil chiar şi în cazul femeilor cu depresie postpartum şi printre cele ale căror parteneri nu erau şi taţii biologici ai bebeluşilor.

Studiul a constatat, de asemenea, că bebelușii femeilor singure au avut cea mai mică rată de colică. Femeile singure au raportat că au parte de mult sprijin social general, au remarcat cercetătorii.

Dacă nu aveți un partener, puteți avea totuși sprijin social, dragoste și o mulțime de relații fericite, iar toate acestea vor face bine copilului”, a spus Kjerulff.

Studiul nu poate dovedi o relație de cauzalitate directă între fericire și lipsa colicilor la bebeluşi. Cu toate acestea, „dragostea face diferenţa”, a adăugat Kjerulff.

Dr. Chandran Alexander, profesor asistent de pediatrie, a adăugat: „Trebuie să înţelegem importanța sprijinirii familiilor în îngrijirea nou-născuților”.

Cercetările anterioare au asociat un risc crescut de colici cu anxietatea mamei și cu un sprijin social scăzut în timpul sarcinii, precum și cu depresia postpartum.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.