ŞtiriUtile

Mergi la Rio? Zika e cea mai mică problemă a ta

Aproximativ o jumătate de milion de oameni din întreaga lume sînt așteptați să ajungă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Zika este în centrul atenției, dar există şi alte probleme de sănătate de care sportivii olimpici și spectatorii ar trebui să se ferească.

La Jocurile Olimpice de anul acesta, oamenii e bine să se aştepte şi la alte ghinioane decît cele obişnuite la drum lung (accidente), a declarat Dr. Nicholas Van Sickels, director asociat al clinicii medicale de turism a Universităţii Tulane din New Orleans. Iată avertizările autorităţilor:

1. Zika. Riscul de îmbolnăvire de Zika este mic, în comparație cu alte boli pe care un vizitator la Rio le-ar putea contracta. Este iarnă în Brazilia, anotimp în care țînțarii care răspîndesc virusul sînt puţin numeroşi. Totuşi, femeile gravide e mai bine să stea acasă. Călătorii se pot proteja de înțepături, printre altele, purtînd mîneci și pantaloni lungi și folosind soluţii de alungare a insectelor. De asemenea, e bine să se cazeze în locuri cu aer condiționat.

2. Chikungunya. Același țînțar care provoacă Zika răspîndeşte şi alte boli tropicale, inclusiv Chikungunya, tot mai frecventă în Brazilia și în alte părți din America de Sud în ultimii ani. Boala are simptome comune ca Zika, dar durerile articulare sînt mult mai mari. La fel ca în cazul Zika, nu există niciun vaccin sau leac pentru Chikungunya, informează medicalxpress.com.

3. Febră Dengue. Se recomandă intens vaccinarea împotriva febrei galbene şi malariei. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat existenţa unei epidemii de febră Dengue la nivelul întregului teritoriu brazilian. Pînă în prezent au fost raportate peste 745.000 de cazuri de persoane infectate cu unul dintre cele patru tipuri de virus la nivelul întregului teritoriu, estimîndu-se că frecvenţa infectării este de 1 caz la fiecare 12 secunde. Turiştilor li se mai recomandă să vină gata vaccinaţi cu vaccinurile de rutină, plus hepatita A, hepatita B și rabie.

4. Apă şi alimente infectate. În cazul în care un turist se îmbolnăveşte, cel mai probabil de vină e apa potabilă sau consumul de alimente insuficient sau neigienic pregătite, a spus Dr. Martin Cetron de la Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Evitați consumul de alimente de la vînzătorii ambulanți și fructele și legumele care nu au fost spălate foarte bine. Beţi apă îmbuteliată.

5. Plaje contaminat. Anumite zone de înot în Rio sînt contaminate cu ape din canalizarea oraşului, deci e bine să evitaţi să înghiţiţi apă. Staţi departe de plajele marcate cu semne de avertizare.

6. Gripă. În emisfera sudică, e sezonul gripei, oamenii de la Rio vor strănuta, vor tuşi şi vor răspîndi virusul. „Gripa şi alte boli respiratorii sînt, probabil, cele două cele mai comune afecţiuni la Jocurile Olimpice”, a spus Cetron. Spălați-vă pe mîini! Dacă vă simţiţi rău, mai ales dacă aveţi febră, prezentaţi-vă la medic.

7. Infracţionalitate. Dacă este posibil, nu călătoriţi pe timp de noapte, evitaţi zonele rău famate și nu vă deplasaţi singuri. Consumaţi alcool cu moderaţie. Oamenii beţi sînt mai susceptibili să se răneasă singuri sau să fie răniţi, să se angajeze în contacte sexuale riscante. Folosiţi o fotocopie a pașaportului, lăsați pașaportul real în siguranță, la hotel. Nivelul criminalităţii este extrem de ridicat, în special în marile oraşe, printre care capitala Brasilia, Rio de Janeiro, Sao Paulo şi Copacabana. O intensificare a violenţei a fost înregistrată în Rio de Janeiro, unde atacurile armate în scop de jaf şi de viol au cuprins toate cartierele metropolei. În zonele sărace au loc frecvente reglări de conturi între traficanţi.

8. Cheltuieli cu sănătatea.Majoritatea spitalelor braziliene nu acceptă decontarea costurilor în baza asigurărilor de sănătate, este important să aveţi la dumneavoastră o sumă de bani minimă alocată cheltuielilor medicale pe care să le decontaţi ulterior de la asigurator”, avertizează MAE.

Comments

comments

Lasă un răspuns