APlante medicinale

Angelica, planta care combate intoxicaţiile

Începînd cu luna august, se recoltează rizomii cu rădăcini de angelică, denumită popular şi anghelică, angelină, antonică, buciniș, cucută mare. În Evul Mediu i se spunea „Rădăcina Sfîntului Spirit”. Planta e recomandată în cazuri de anemie, astm bronşic, bronşită cronică, dispepsie, balonare, enterită, gastrită, hepatită cronică, hipomenoree, rectocolită ulcero-hemoragică, stomatită, vaginită, tuse.

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de frunze la 250 ml apă clocotită.

Vin aperitiv: 50 grame rădăcină şi tulpină de angelică mărunţită, puse la un litru de vin alb dulce, se lasă 2 săptămîni, apoi se strecoară şi se bea zilnic cîte un păhărel înainte de fiecare masă. Stimulează pofta de mîncare.

Sucul proaspăt extras din frunze este bun pentru tratamentul eczemelor şi iritaţiilor pielii.

Angelica dezintoxică organismul de surplusul de nicotină, alcool, intoxicaţie cu plumb, carne sau peşte. În aceste situaţii se recomandă un Intoxicaţiile se combat cu angelică format din: rădăcină de angelică (30 g), sunătoare (30 g), rădăcină de genţiană (30 g), pelin (20 g) şi coajă de cruşin (20 g). Se amestecă bine, iar o linguriţă de ceai se pune la o cană (250 ml) cu apă clocotită, se lasă un minut, se strecoară şi se bea o jumătate de cană dimineaţa, cealaltă seara, înainte de culcare.

Comments

comments

Lasă un răspuns