Vegetarienii trăiesc mai mult

Veganii trăiesc mai mult decît cei care consumă carne sau ouă. Fiecare creștere cu 3% a caloriilor din proteine vegetale reduce riscul de deces cu 10% şi chiar cu 12%, în cazul bolilor cardiace.

Acestea sînt rezultatele unui studiu recent, care reaprinde dezbaterea în jurul din ce în ce mai popularelor diete vegetariene. Cercetarea a fost realizată de către oamenii de ştiinţă americani de la Massachusetts General Hospital, care au monitorizat dosarele medicale și dieta a mai mult de 130.000 de persoane, pe parcursul a 30 de ani. Ei au descoperit că proteinele vegetale prelungesc viaţa. În schimb, creșterea cu 10% a ponderii proteinelor animale în dietă creşte cu 2% ricul de deces şi cu 8% pe cel de deces din cauza unei boli de inimă.

Înlocuind ouăle cu proteine vegetale, riscul de deces se reduce cu 19 procente, iar eliminarea cărnii roşii neprocesate a arătat o scădere de 12%.

S-a dovedit că rezultatele se verifică, ba chiar sînt mai pronunţate în rîndul persoanelor care nu au dus o viaţă sănătoasă, inclusiv cele care au fumat, au băut alcool sau au suferit de obezitate.

Însă, pentru ca aceste concluzii să fie relevante, trebuie luaţi în calcul şi alţi factori sociali și de mediu. De exemplu, vegetarienii sînt, de obicei, mai tineri decît populația generală și, automat, au rate de mortalitate mult mai mici. Numai în Marea Britanie, numărul de persoane care urmează o dietă vegetariană a crescut cu 360 % în ultimul deceniu. În mod similar, veganii pot proveni din medii sociale înstărite, situaţie care poate influența, de asemenea, riscul de mortalitate.

Sursa: independent.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns