Aparatul respiratorBoliLa birouPsihologieŞtiri

Problemele sinusurilor au legătură cu absenţele de la muncă

Pentru persoanele cu probleme nazale cronice, starea de spirit este un motiv-cheie al absenţelor de la muncă, potrivit unui nou studiu.
Oamenii care au depresie din cauza sinusurilor sînt mai puţin productivi.  Ei au mai multe şanse de a lipsi de la muncă sau de la şcoală, faţă de cei cu rinosinuzită cronică (RSC), care nu sînt deprimaţi. Oamenii de ştiinţă spun că descoperirile lor ar putea sugera terapii direcţionate spre a ajuta la îmbunătățirea calității generale a vieții pacienților.

Am constatat că toate simptomele legate de RSC au fost factorul predominant asociat cu cît de des pacienţii şi-au pierdut locul de muncă sau de la școală din cauza depresiei lor”, a declarat senior autorul Ahmad Sedaghat, chirurg şi profesor la Harvard Medical School.

RSC este o boală comună, care interferează cu respirația și somnul. Autorii studiului au identificat trei alte probleme care scad calitatea vieţii persoanelor cu RSC: blocaje nazale, dureri de urechi şi faciale, probleme emoționale.

Cercetătorii au analizat răspunsurile a 107 persoane cu RSC la întrebări legate de simptomele lor și participarea la școală sau la locul de muncă. În medie, participanții au spus că au ratat trei zile de muncă sau de școală, în trei luni, sau 12 într-un an. Problemele emoționale, ca principale simptome ale depresiei, au fost principalul motiv al absenţelor.

Cercetătorii au declarat că au fost surprinşi să descopere că somnul redus şi congestia nazală nu au dus la zile pierdute.

Sedaghat a spus că descoperirile „deschid ușa explorării intervențiilor îndreptate către dispoziția depresivă pentru reducerea pierderilor de productivitate datorate RSC”.
Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns