Mame şi copiiPsihologie

Cum să-i stimulezi copilului aptitudinile?

Dezvoltarea vocaţională la copii reprezintă suma tuturor elementelor la care sîntem expuşi în copilărie: modele parentale şi sociale, activităţi şi jocuri. Părinţii ar trebui să descopere potenţialul copiilor şi să îl stimuleze. Iată cum:

1. Este foarte important să îi dăm ocazia celui mic să experimenteze cît mai multe activităţi, astfel încît să îşi dezvolte propriile abilităţi. Cu cît se va implica într-o gamă mai largă de activităţi, cu atît va avea şanse mai mari de a descoperi ce îi place cel mai mult, la ce este cel mai bun şi ce îi aduce satisfacţiile cele mai mari.

2. Creşa, grădiniţa şi centrele de zi care pun accent pe dezvoltarea vocaţională sînt locurile ideale pentru ca cei mici să îşi exerseze aptitudinile dobîndite. Jocul de rol este o metodă neconvenţională, practicată de cele mai multe ori de cei mici din instinct, prin care se joacă de-a medicul, de-a pompierul sau de-a construcţiile şi prin care, îşi conştientizează propriile aptitudini.

3. Atunci cînd vine acasă de la grădiniţă sau de la şcoală cu o realizare care îi confirmă orientarea vocaţională dobîndită pînă în acel moment, oferă-i atenţia cuvenită şi încurajezează-l astfel încît, pe viitor, să persevereze şi să obţină rezultate bune în continuare.

4. Dacă părintele nu a putut să facă balet, atunci îşi va duce copilul la balet. Este greşit. Nu îl obliga să facă ceea ce nu ai putut tu să faci dacă aceasta nu este dorinţa lui. ţine cont de aptitudinile sale şi orientează-l către ce i se potriveşte.

5. Chiar dacă observi că este foarte bun la matematică, spre exemplu, este important să îl laşi să descopere şi celelalte domenii. S-ar putea să descoperiţi că profilul umanist, artele sau sportul pot fi şi mai interesante.

6. Lasă copilul printre copii pentru a se bucura de noi jocuri, prietenii şi divertisment. Interacţiunea cu semeni de vîrsta lui, încă de mic, îl transformă într-o persoană sociabilă, integrată în grup, cu şanse de reuşită pe termen lung.

În funcţie de aptitudinile dobîndite ale celui mic, se poate estima ce meserie i-ar fi potrivită în viaţa de adult:

1. Copilul justiţiar, adultul mediator. Dacă trei copii se ceartă şi unul ia iniţiativa de a-i împăca, manifestînd în acelaşi timp un spirit justiţiar, este posibil să îi fie potrivită meseria de mediator.

2. Copilul dominator, adultul lider. Dacă un copil are tendinţa de a fi dominant în relaţiile de joacă, atunci acela are potenţialul de a deveni un lider, fiindu-i potrivite meserii de conducere sau coordonare.

3. Copilul empatic, adultul medic. Dacă un copil este empatic cu partenerii de joacă privind starea de sănătate a acestora, se preocupă de ei atunci cînd s-au accidentat, atunci poate fi uşor orientat către meserii socio-medicale.

Articolul integral în exploremedicinetv.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns