Hormonul care explică de ce oamenii căsătoriţi sînt mai sănătoşi

Persoanele căsătorite pot fi mai sănătoase decît adulţii singuri, divorţaţi sau văduvi, cel puţin parţial, deoarece acestea au niveluri mai mici ale unui hormon asociat cu o serie de probleme medicale, conform unui studiu recent.

Cercetările anterioare au legat căsătoria cu o viaţă mai lungă şi alte beneficii pentru sănătate, care ar putea fi cauzate de relaţia în sine sau alţi factori, cum ar fi veniturile mai mari în gospodărie, asigurarea medicală mai bună sau îmbunătăţirea accesului la asistenţă medicală. Studiul actual oferă o perspectivă nouă a unui alt posibil beneficiu al căsătoriei: mai puţin stres.

Pentru acest studiu, cercetătorii au testat nivelul de cortizol, un hormon eliberat sub stres, la 572 bărbaţi şi femei, fără probleme de sănătate, cu vîrste cuprinse între 21 şi 55 ani. Ei au descoperit că persoanele căsătorite au avut în mod constant niveluri de cortizol mai mici decît persoanele care nu s-au căsătorit niciodată şi cele care au fost căsătorite cîndva.

Descoperirile noastre oferă perspective noi şi importante despre modul în care relaţiile noastre sociale cele mai intime pot avea impact asupra sănătăţii fizice”, a spus autorul cercetării Brian Chin, psiholog la Universitatea Carnegie Mellon din Pittsburgh, Pennsylvania. „Nu putem trage concluzii definitive din studiul nostru despre modul exact în care se întîmplă acest lucru, dar putem face unele presupuneri bazate pe cercetări anterioare”.

Este posibil, de exemplu, ca oamenii căsătoriţi asă aibă un acces mai bun la asistenţă medicală decît persoanele singure, deoarece acestea au asigurare de sănătate bună printr-un soţ sau mai multe fonduri disponibile pentru îngrijire. Căsătoria ar putea încuraja oamenii să rămînă la un stil de viaţă mai sănătos sau să evite comportamente care pot duce la boli cum ar fi fumatul sau consumul excesiv de alcool.

Cele 292 de persoane care nu au fost niciodată căsătorite erau tineri în jur de 29 de ani, în medie, cei 160 de adulţi căsătoriţi aveau aproximativ 37 de ani, iar cei 56 care nu mai erau căsătoriţi aveau vîrstă medie de 40 de ani.

Pentru a evalua nivelul de stres în funcţie de starea civilă, Chin şi colegii săi au colectat probe multiple de cortizol, pe tot parcursul zilei, de la fiecare participant, în trei zile diferite. De obicei, nivelurile de cortizol cresc la trezire şi scad pe parcursul zilei. Oamenii căsătoriţi au avut scăderi mai rapide ale nivelurilor de cortizol în timpul zilei, model asociat cu beneficii de sănătate, inclusiv un risc mai mic de boli de inimă şi o rată de supravieţuire mai mare în rîndul pacienţilor cu cancer.

Se pare că persoanele căsătorite au avut un declin mai rapid al cortizolului după-amiaza decît cei care nu au fost niciodată căsătoriţi. Persoanele căsătorite ar putea avea un nivel de cortizol mai mic şi scăderi mai accentuate în timpul zilei deoarece acestea sînt mai mulţumite de relaţiile lor şi le lipseşte acel stres asociat cu a fi într-o relaţie proastă sau necăsătorit.

Studiul actual nu este un experiment controlat conceput pentru a demonstra modul în care căsătoria influenţează nivelul de cortizol sau de stres, pentru a putea evalua beneficiile legate de sănătate. „Acest studiu este interesant pentru că acum ştim că a fi căsătorit este asociat cu o sănătate mai bună, dar nu ştim de ce are loc aceasta asociere”, a declarat Kira Birditt, cercetător la Universitatea din Michigan. „Cortizolul este o măsură a răspunsului la stres. Din păcate, acest studiu nu a inclus evaluări ale expunerii la stresul de zi cu zi sau la interacţiuni sociale de zi cu zi, pentru a înţelege dacă aceste asocieri pot fi contabilizate prin variaţii în experienţele zilnice trăite de căsătoriţi, comparativ cu persoanele necăsătorite.”

Sursa: reuters.com

Comments

comments

One thought on “Hormonul care explică de ce oamenii căsătoriţi sînt mai sănătoşi

Lasă un răspuns