Psoriazis, boala care nu doare, dar face viaţa grea
Psoriazisul este o afecțiune a pielii, care se manifestă prin apariția unor leziuni sub forma unor plăci de culoare roșie, acoperite de niște coji de culoare albă, uscate, numite scuame.
Boala nu este contagioasă, fiind transmisă doar pe cale genetică, dar are un impact negativ semnificativ asupra calității vieții persoanelor afectate. Tratament specific nu există, doar pentru ameliorarea simptomelor (iritaţii, mîncărimi).
Statisticile arată că 50% dintre pacienții cu psoriazis se plîng o calitate a vieții scăzută sau slabă la locul de muncă, conform Societății Române de Dermatologie. Bolnavii cu psoriazis sever lipsesc de la serviciu, în medie, între 3-26 de zile pe an, iar 23% dintre aceștia au afirmat că boala le-a limitat alegerea carierei profesionale.
Cu toate acestea, statisticile arată că încrederea pacienților în ei înșiși și față de tratamentul aplicat psoriazisului este în creștere. Acest lucru vine în contextul în care, la nivel mondial, 1 din 3 pacienți cu psoriazis a avut tentative de suicid, ceea ce reprezintă 5,5% (2,4-3,3% în cazul bolnavilor cu alte afecțiuni).
Psoriazisul se întîlnește, potrivit celor mai recente studii, la 2% din populația nord europeană, precum și la 2-2,6% în populația americană, în total, 4,5 milioane de oameni. În România, conform datelor oficiale, 2% din populație este afectată de psoriazis, însă numărul real al persoanelor care au această afecțiune ar fi mult mai mare.
Articolul integral în sanatateatv.ro