BoliPsihologieUtile

Recomandările OMS pentru prevenirea suicidului

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual, peste 800.000 de oameni se sinucid. Mai mult de o treime din cazuri se înregistrează în țările cu venituri mici și medii.

Sinuciderea este a doua cauză de deces în rîndul tinerilor cu vîrsta între 15-29 ani. În țările cu venituri mari, suicidul este legat de tulburările mintale (depresie și consum de alcool). Cele mai multe sinucideri se întîmplă în mod impulsiv în momente de criză, din cauza incapacității de a face față problemelor financiare, despărțirii de partener sau durerii cronice. De asemenea, persoanele care se confruntă cu un conflict, violență, abuz sau pierderea cuiva drag, un sentiment de izolare sînt predispuse de a dezvolta un comportament suicidar. Ratele de sinucidere au fost ridicate și în rîndul grupurilor vulnerabile care se confruntă cu o discriminare: refugiații și migranții, popoarele indigene, lesbiene, homosexuali, bisexuali, trans-sexuali și prizonieri. Însă cel mai puternic factor de risc pentru suicid este o tentativă de sinucidere anterioară.

OMS anunţă că sinuciderile pot fi prevenite printr-o serie de măsuri care pot fi luate în rîndul populației, grupurilor sociale, dar și la nivel individual. Aceste măsuri includ:

  • reducerea accesului la mijloacele de suicid (pesticide, arme de foc, anumite medicamente)
  • prezentarea de către media într-un mod responsabil a acestor cazuri
  • introducerea unor politici prin care să se reducă consumul nociv de alcool
  • identificarea precoce, precum și tratamentul și îngrijirea persoanelor cu tulburări psihice și de fond, dar și cu durere cronică sau care au suferințe acute emoționale
  • formarea personalului în domeniul sănătății non-specializat în evaluarea și gestionarea comportamentului suicidar
  • re-evaluarea îngrijirii pentru persoanele care au încercat să se sinucidă, dar și furnizarea unui sprijin comunitar.

Articolul integral în sanatateatv.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns