AlimentePoluareUtile

Care e deosebirea între bio, eco, organic, natural?

Căutînd produse de post, etichetele ne năucesc. Tot mai multe produse sînt cotate drept bio, eco, organice, 100% naturale. Care e diferenţa dintre ele şi ce garanţii ne oferă?

Nu există nicio diferenţă între termenii bio, eco, organic. Toţi aceşti termeni definesc acelaşi lucru, produse ecologice, realizate conform legii, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul inconjurător, dar şi certificate de un organism autorizat.

Organic – se utilizează pentru produse agroalimentare în spaţiul anglo-saxon.

Bio – înseamnă acelaşi lucru, fiind folosit în special în spaţiul franco-german.

ae – se foloseşte în România. Produsele ecologice din România nu pot avea decît sigla „ae” (agricultură ecologică), obligatorie începînd cu data de 1 iulie 2010.

Natural” sau „100% natural” aplicat pe eticheta unor produse nu este decît o strategie de marketing, nu oferă neapărat garanţia unui produs de calitate şi cu siguranţă nu indică un produs ecologic. Legislaţia nu face referiri la etichetarea şi încadrarea produselor după categoria „natural”. Un produs marcat „natural” poate să conţină aditivi alimentari, coloranţi.

Garanţia oferită de sigla „ae”

Singurul indiciu al unui produs autentic sănătos rămîne sigla „ae”. ,,Agricultură ecologică” este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre UE.

  • Agricultura ecologică produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman.
  • Produsele agricole şi alimentare sînt proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia.
  • La fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor.
  • În etapa de procesare a alimentelor, se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.

logo-ae-7Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla naţională şi logoul comunitar pot avea încrederea că:

  • cel puţin 95% din ingredientele produsului au fost obţinute în conformitate cu metoda de producţie ecologică
  • produsul respectă regulile de producţie ecologică
  • produsul poartă numele producătorului, procesatorului sau vînzătorului şi numele sau codul organismului de inspecţie şi certificare
  • eticheta „ecologic“ e acordată numai producătorilor controlaţi riguros.
  • numai Ministerul Agriculturii are dreptul de a acorda sigla ecologică, prin intermediul organismelor de inspecţie şi certificare abilitate.

Elementele unui produs ecologic

  • sigla „a.e.”
  • numărul producătorului (imediat sub siglă), înregistrat în baza de date a Ministerului Agriculturii.
  • frunza stilizată cu stelele UE, pe un fond verde. Indică faptul că este produs bio recunoscut la nivel european.
  • sigla unui organism de inspecţie şi certificare a produsului bio.

Articolul integral în agrointel.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns