Vinul alb creşte riscul de melanom

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, oamenii consumă alcool. Dar, atenţie, un nou studiu sugerează că vinul alb ar putea creşte riscul de melanom.

Melanomul este o formă de cancer de piele care începe în melanocite, celulele din stratul superior al pielii. Este semnificativ mai puţin frecvent decît alte tipuri de cancer de piele, cum ar fi carcinomul cu celule bazale, dar este mult mai mortal. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, mai mult de 10.000 de americani vor muri de melanom în 2016. Expunerea la ultraviolete (UV) este un factor de risc primar pentru melanom. Alţi factori de risc includ un istoric familial al bolii, pistruii, părul blond, un sistem imunitar slăbit.

Alcoolul este un factor de risc cunoscut pentru o serie de tipuri de cancer, inclusiv al cancerului capului şi gîtului, cancer hepatic, cancer de sîn și cancer esofagian. Acum, pe listă poate fi adăugat şi vinul alb, conform prof. Eunyoung Cho, de la Universitatea Brown Warren Alpert Medical School din Providence, SUA.

Pentru studiul lor, cercetătorii au analizat datele a trei studii mari, cuprinzînd 210.252 adulți, pentru a vedea dacă ar putea exista o legătură între consumul de alcool şi riscul de melanom. Participanții au completat chestionare legate de alimentele frecvent consumate, inclusiv ce băuturi alcoolice au consumat și cît de multe. O băutură standard a fost definită ca fiind de 12,8 grame de alcool. Participanţii la studiu au fost urmăriți pentru o perioadă medie de 18,3 ani.

Echipa a constatat că fiecare băutură alcoolică consumată pe zi a fost asociată cu un risc cu 14% mai mare de melanom. Fiecare pahar zilnic de vin alb a fost legat de un risc cu 13% mai mare de melanom. Potrivit echipei, berea, vinul roșu și alte băuturi alcoolice nu au avut niciun impact semnificativ asupra riscului de melanom.

O altă constatare de interes a fost că melanomul apărut pe părţile corpului mai expuse la razele UV au fost mai susceptibile de a fi legate de consumul de alcool. De exemplu, adulţii care au consumat cel puțin 20 de grame de alcool zilnic au prezentat un risc cu 73 % mai mare de melanom al trunchiului şi doar cu 2% mai multe şanse de a dezvolta melanoame ale capului, gîtului sau extremităților.

Cho spune că echipa a fost surprinsă de faptul că numai vinul alb ar putea fi asociat în mod independent cu un risc mai mare de melanom. Sînt necesare cercetări suplimentare pentru a indica cu precizie de ce.

Studiile anterioare au demonstrat că unele vinuri au niveluri mai ridicate ale unui produs chimic numit acetaldehidă, care este cunoscut că deteriorează ADN-ul. În ceea ce privește vinul roșu, băutura conține numeroşi antioxidanți care ar putea contracara efectele nocive ale acetaldehidei.

Concluziile indică faptul că melanomul ar trebui să fie inclus pe lista de tipuri de cancer legate de consumul de alcool. Ar trebui să se recomande limitarea la maximum două pahare pe zi pentru bărbați și unul pentru femei.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *