11 feluri de lapte de post

În ultima vreme, tot mai puţină lume acceptă rigorile stricte ale postului invocînd motive diverse: alimentele vegetariene nu ţin de foame, nu sînt gustoase, se găsesc greu, iar produsele din magazin sînt pline de coloranţi şi foarte scumpe. Nu asigură toţi nutrienţii necesari, slăbind organismul. 

Toate aceste idei sînt false. Oamenii uită sau nici nu ştiu că există plante cu conţinut proteic ridicat, comparabile sau superioare oricărui aliment de dulce. Plus că vitaminele, mineralele oferite de produsele vegetale nu se vor regăsi niciodată în carnea de porc, nici măcar în cea de peşte. Ştiinţa confirmă faptul că alimentaţia preponderent bazată pe alimente de post este foarte sănătoasă. Ca să scăpăm de orice bănuială că mîncăm hrană preparată industrial, cel mai bine e să învăţăm să preparăm acasă cîteva alimente 100% naturale. Există o gamă întreagă de alternative gastronomice pentru unt, carne, lapte, brînză. Toate din plante. Iată de ce e mai bine să bem măcar în perioada postului un lapte gustos, dar care nu provine de la vaci.

Mai bun decît laptele de vacă

Laptele vegetal este o alternativă sănătoasă a laptelui de vacă. La fel de gustos şi plin de calciu, minerale şi vitamine preţioase, hrănitor şi benefic pentru oricine, de la copii la vîrstnici. De fapt, nu e un chiar lapte, ci un lichid alb, de consistenţă asemănătoare laptelui, produs din materii prime de origine vegetală. Aceste lichide au un conţinut nutriţional divers, însă diferit de cel al laptelui adevărat, aşa că nu trebuie să-l considerăm un înlocuitor perfect.

Calităţile laptelui vegetal

  • e de folos persoanelor care suferă de intoleranţă la lactoză, care pur şi simplu sînt obligate să se abţină de la lactate. Aceste persoane pot bea lapte vegetal cît doresc, nu vor avea nicio reacţie alergică.
  • nu are aditivi alimentari
  • nu balonează ca laptele de vacă
  • nu conţine grăsimi saturate care afectează arterele, ci doar grăsimi bune
  • nu produce diaree
  • nu îngraşă
  • nu conţine pesticide, nitriţi, nitraţi, zahăr, colesterol, gluten, lactoză sau chimicale care se găsesc de obicei în laptele de magazin
  • e bogat în acizi graşi mono şi polinesaturaţi, care scad riscul apariţiei cancerului.
  • este la fel de eficient în cosmetică ca laptele de vacă.

Ca să obţinem un lapte 100% organic, trebuie să-l preparăm acasă, fiindcă pe rafturile magazinelor stau produse aşa-zise bio, care în realitate sînt pline de chimicale nocive. De asemenea, trebuie să avem grijă să alegem doar materie primă nemodificată genetic.

Lapte de soia

  • este recomandat în hepatită cronică, afecţiuni dermatologice, litiază renală, fragilitate vasculară, cardiopatie ischemică, tratarea sechelelor după accidente vasculare, prevenirea hipertensiunii.
  • ajută la combaterea fragilităţii oaselor. Femeile din China şi Japonia nu sînt afectate de osteoporoză, dar mănîncă zilnic cel puţin 100 grame de soia boabe. natrual-soy-milk-natural-soybean-milk
  • protejează celulele nervoase de degradare, ajută la menţinerea memoriei la vîrste înaintate, motiv pentru care e benefic în profilaxia bolii Alzheimer şi a demenţei senile.
  • e recomandat în anemie, convalescenţă, surmenaj.
  • Preparare. Se macerează 150 g de boabe de soia într-un litru de apă timp de 36 de ore, apoi se separă şi se filtrează. Partea limpede de deasupra este laptele de soia. Prin adăugarea aceleiaşi cantităţi de apă, după încă o zi şi jumătate, se obţine şi „mîna a doua“, la fel de valoroasă în vitamine (A, B1, B2, B12, D, C, F, H, K), lecitină, precum şi opt aminoacizi esenţiali pentru nutriţie. Boabele pot fi frămîntate, iar pasta obţinută, numită „caş de soia“, poate fi folosită la prepararea chiftelelor. Laptele de soia se consumă imediat sau în cel mult 24 de ore. Are gust de mazăre.

Lapte de susan

  • este bogat în calciu, proteine, vitamine (A, E, B), potasiu, fier, magneziu, zinc, acid folic.
  • are proprietăţi antiîmbătrînire, datorită conţinutului de sesamină şi sesamolină, pe care nu le are nicio altă plantă. Acestea au puternic rol antioxidant, antiinflamator, anticancerigen şi contribuie la scăderea colesterolului.
  • hinduşii considerau laptele de susan sursa tinereţii veşnice
  • Preparare. Avem nevoie de 500 apă fiartă şi răcită, 100 g seminţe de susan şi două linguri de miere de albine. Se mixează într-un blender toate ingredientele, apoi se strecoară. În pahar se poate pune scorţişoară sau vanilie. Rezultă o băutură foarte hrănitoare, un pic amăruie, dar cu de trei ori mai mult calciu decît laptele de vacă.

Lapte de migdale

  • este bogat în proteine şi acizi graşi omega-3 şi nu conţine colesterol
  • este sărac în calorii (25/100 ml) glass-bottle-of-almond-milk
  • gustul diferă foarte puţin de cel al laptelui de provenienţă animală, fiind băutura preferată a vegetarienilor, dar şi a tuturor spaniolilor, care o consideră un desert tradiţional
  • Preparare. O cană de migdale înmuiate peste noapte, două linguri de seminţe de migdale, două căni de apă, 4-5 curmale sau miere de albine, puţină sare şi vanilie se pun în blender, după care se strecoară. Amestecul se poate amesteca cu pudră de cacao, banane sau alte fructe. Migdalele rămase pot fi folosite pentru prăjituri sau pentru gomaj şi măşti faciale.

Lapte din nuci

  • ajută la detoxifiere
  • conţine cantităţi importante de omega-6, omega-3, tanin (ceea ce-l face util în tratamentul diareei), vitamina E, colesterol bun, sodiu, calciu, clor, fosfor, fier, magneziu şi zinc
  • este recomandat în special persoanelor cu metabolism lent, pentru că nu îngraşă
  • este benefic în terapia constipaţiei, hemoroizilor, are efect vermifug
  • Preparare. Se prepară la fel ca oricare lapte din seminţe, din nuci crude înmuiate peste noapte, seminţe de susan, apă de izvor, curmale, miere de albine, cacao şi cuişoare

Lapte de dovleac

  • previne şi luptă cu prostatita, constipaţia şi balonarea
  • e diuretic
  • întăreşte muşchiul cardiac şi rinichiiso-delicious-pumpkin-holiday-beverage-7
  • ajută la creşterea părului
  • elimină metalele grele din organism
  • Preparare. Se obţine dintr-un pahar de seminţe. Se pisează bine, apoi se adaugă trei pahare de apă clocotită. Se strecoară, se stoarce bine terciul şi se bea lichidul obţinut de trei ori pe zi, cîte o jumătate de pahar, înainte de masă.

Lapte de cocos

  • e foarte bogat în fibre şi e un bun antioxidant
  • ajută sănătatea psihică şi frumuseţea pielii 20150824-coconut-milk-shutterstock
  • este aproape la fel de gras ca laptele matern şi are particularitatea de a se îndrepta direct spre ficat, unde se transformă în energie, favorizînd pierderea în greutate şi îmbunătăţind sistemul imunitar
  • conţine doze mari de proteine şi fibre alimentare, acizi graşi omega-3 şi omega-6, calciu
  • proprietăţile nutritive nu se pierd nici la temperaturi înalte
  • înlocuieşte cu brio smîntîna
  • previne guşa, combate aciditatea stomacului, constipaţia, previne ulcerul, vindecă iritaţiile gîtului
  • combate mătreaţa
  • Preparare. Se obţine prin procesarea miezului de cocos, fin mărunţit, cu apă caldă. După ce spargem cocosul, colectăm lichidul într-un recipient şi scoatem miezul care se spală, se taie în bucăţi mai mici şi se pune în vasul unui blender. Se adaugă jumătate de litru de apă călduţă şi lichidul pe care l-am scurs din nucă. Laptele se poate păstra la frigider 2-3 zile. Are avantajul că poate fi folosit atît în combinaţii dulci, cît şi sărate.

Lapte de cînepă

  • conţine 30% proteine, 41% grăsime şi 15% carbohidraţi. Acizii graşi esenţiali omega-6 şi omega-3 sînt prezenţi în raport de 3:1health-benefits-of-hemp-milk
  • menţine curate şi cele mai fine vase de sînge, prevenind apariţia bolilor cardiovasculare
  • e o sursă bogată în vitamina E, fiind indicat în stări de oboseală şi stres, hipertensiune, diabet, artridă reumatoidă

Lapte de alune

  • e foarte apreciat ca atare sau ca ingredient principal al deserturilor sau supelor de legume, cel mai bine asortîndu-se cu supa de varză
  • bogat în vitamine, e recomandat copiilor
  • Preparare. Se obţine din alune de pădure crude şi proaspete, apă, miere şi, la alegere, banane sau morcovi. Pulpa rămasă e foarte bună pentru prăjituri.

Lapte de castane comestibile

  • are proprietăţi stomahice, bacteriostatice, antianemice şi remineralizante
  • nu este indicat diabeticilor şi nici persoanelor obeze, datorită cantităţii ridicate de zaharuri
  • Preparare. Se obţine dintr-o mînă de castane decojite şi ţinute la înmuiat, două linguri de susan, o jumătate de litru de apă plată şi un praf de sare. Se poate amesteca cu cacao.

Lapte de orez

  • are gust asemănător laptelui de origine animalăc60b8216-08b5-42c7-a07b-de8ac5f7c084-12747797395_e6d9a00b07_b
  • este o sursă importantă de carbohidraţi uşor asimilabili, putînd induce o poftă de mîncare exagerată. Dar acest lapte în sine nu îngraşă, fiind aproape gol de calorii.
  • are proteine de calitate superioară, apropiate de valorile proteice ale oului
  • nu are colesterol
  • Preparare. Se pune o cană de orez ales într-un litru şi jumătate de apă şi se fierbe. Se pasează fin şi se pune totul în doi litri de apă care clocoteşte. Se lasă să mai dea în clocot, apoi se adaugă sarea. După răcire, se iau 2-3 linguri din laptele obţinut şi se amestecă bine cu miere. Pasta obţinută se toarnă peste lapte, omogenizîndu-se bine. Se consumă ca orice lapte.

Lapte de ovăz

  • e o băutură cu un uşor gust de nucă şi cu virtuţi dietetice
  • este un adevărat tonic, ajutînd organismul să reziste la frig, din acest motiv fiind foarte apreciat în ţările nordice
  • bogat în grăsimi complexe, aduce energie de durată şi contribuie la buna funcţionare a creierului.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *