Minunata terapie cu zer

Zerul este o zeamă acră, gălbuie şi uşor tulbure, care rămîne din prepararea diferitelor tipuri de brînzeturi. În această stare, nefiert, zerul este un leac din bătrîni extrem de valoros. E folosit la hănirea animalelor, dar la oameni are efecte tămăduitoare deosebite.

Medicina modernă a confirmat că numai în zer se găsesc anumite proteine care, odată ajunse în organism, distrug tumorile, sporesc imunitatea, scad colesterolul şi revigorează trupul şi mintea. Zerul este elixirul tinereţii. Cosmetica, medicina, nutriţioniştii au descoperit posibilităţi inepuizabile de întrebuinţare a zerului, cel mai de preţ produs lactat obţinut de veacuri de ciobanii noştri.

Un arsenal de substanţe benefice

Italienii au un proverb care s-a păstrat încă din secolul XVI: „Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer, doctorii ar da faliment“. Dar cine mai bea astăzi zer? Acest preparat de stînă şi-a pierdut întrebuinţarea, dar nu şi valoarea curativă. Zerul conţine substanţe hrănitoare, aceleaşi pe care le are şi laptele, însa mai puţine grăsimi. Este bogat în vitaminele din complexul B, calciu, potasiu şi iod. Proteinele din zer conţin cea mai mare concentraţie de lanţuri de aminoacizi. Producţia de anticorpi se realizează numai sub acţiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanţi fiind cisteina. Proteinele din zer precum beta-lactoglobulină, albumină, lactoferină sînt foarte bogate în glutamil-cisteină, unul dintre cei mai puternici antioxidanţi celulari, un mecanism defensiv important împotriva radicalilor liberi. Aminoacizii din zer constituie o adevărată sursă de energie pentru cei implicaţi în exerciţii fizice prelungite, solicitante şi permit atleţilor un antrenament mai intens pe o perioadă mai îndelungată de timp. Proteina din zer obligă ficatul să sintetizeze alţi acizi biliari, consumînd astfel rezervelor de colesterol hepatic. Zerul stimulează imunitatea prin conţinutul de lactoferină. Protejează împotriva demineralizării ţesuturilor dentare.

O terapie pentru toţi

Toate substanţele din zer sînt foarte repede asimilate şi acţionează rapid. Zerul terapeutic trebuie să fie proaspăt. Se obţine prin strecuratul laptelui după ce s-a prins, alegîndu-se de coagulul care serveşte la fabricatul brînzei. Se poate găsi şi sub formă de praf în majoritatea magazinelor naturiste. Cura de zer are o vechime de milenii şi e folosită mai ales în scop diuretic. În realitate, însă, beneficiile zerului sînt infinite. Este un bun adjuvant în tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare şi osteoporozei. Zerul de lapte este eficace în tuberculoza pulmonară, în bolile de stomac şi intestine, în cazuri de obezitate, constipaţie, chiar şi pentru sugari. Întăreşte unghiile şi părul, netezeşte pielea şi o catifelează. Elimină problemele de tranzit interstinal. În plus, zerul este tolerat de majoritatea persoanelor care au alergie la lactate. Concentratul de proteine din zer conţine 90% sau chiar mai multe proteine, puţine grăsimi sau chiar de deloc lactoză. Într-un cuvînt, cura cu zer este bună pentru oricine, inclusiv pentru oamenii sănătoşi.

Controlează greutatea

Una dintre calităţile de bază ale zerului este faptul că este sărac în calorii. El ajută la eliminarea reziduurilor din organism, potoleşte foamea şi, de aceea, este un component din ce în ce mai des întîlnit în tot felul de diete şi cure de slăbire. Zerul topeşte grăsimile. Un pahar de zer conţine doar 48 kilocalorii şi îl puteţi bea în locul unui pahar cu apă, deoarece îndepărtează şi setea. Proteinele din zer stimulează corpul în producerea colecistokininei, un hormon care apare după masă şi care dă senzaţia de saţietate şi poate ajuta la pierderea în greutate. Studii recente au făcut legătura între consumul de produse lactate şi controlul greutăţii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajută cel mai mult la creşterea muşchilor scheletici. Ajută la recăpătarea forţei în cazul femeilor diagnosticate cu HIV. Cura cu zer are efect depurativ, ajutînd astfel în unele afecţiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, în care se beau 3 căni de zer pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

Stopează dezvoltarea tumorilor

Zerul conţine acid orotic (vitamina B13), care s-a dovedit valoros în tratarea sclerozei multiple. Acest acid fixează magneziul la nivel celular şi creşte valoarea energetică a celulelor muşchiului inimii, mărind astfel rezistenţa la efort şi stres. Două-trei pahare de zer consumate zilnic reduc valoarea colesterolului din sînge, scad procentul de colesterol din ficat şi protejează sistemul cardio-vascular. Jumătate de litru de zer consumat zilnic creşte capacitatea de apărare a organismului şi distruge bacteriile. Consumul zilnic de urdă, 100 de grame minimum, creşte în timp capacitatea naturală de apărare a organismului, care devine mult mai rezistent la infecţiile virale şi bacteriene. Urda este un preparat obţinut din separarea zerului de brînză şi i se mai spune extract de proteină de zer. Procedeul e cunoscut de mii de ani doar în România şi Corsica. În mai multe cazuri de cancer (de sîn cu metastaze, cancer de pancreas şi cancer de ficat), 30 de grame de concentrat de proteine din zer (echivalentul a un litru de zer) administrate zilnic, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei şi a numărului de limfocite. Un tratament de o lună, în care se bea cîte o jumătate de litru de zer pe zi, rezolvă anemia.

Bun pentru memorie, ficat, plămîni şi stomac

Ca agent microbian, zerul ajută la reducerea rezistenţei celulelor canceroase, în timp ce creşte imunitatea. Zerul este bogat în aminoacidul L-triptofan, care poate ajuta la îmbunătăţirea fruncţiilor cognitive în cazul persoanelor stresate şi care a fost asociat cu scăderea stărilor de insomnie. Proteinele din zer îmbunătăţesc absorbţia calciului şi ajută la prevenirea osteoporozei. Tot zerul activează un protector al celulelor numit glutation, care neutralizează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Studiile arată că zerul contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Zerul îmbunătăţeşte funcţionarea rinichilor şi a ficatului, stimulează tranzitul intestinal, contribuie la refacerea florei gastrointestinale, normalizează funcţionarea sistemului nervos, ajută în cazurile de reumatism, hipertensiune, îmbunătăţeşte circulaţia sanguină, previne apariţia aterosclerozei. La răceală, un pahar de zer în care aţi adăugat şi fructe proaspete va face minuni. De asemenea, zerul creşte densitatea minerală osoasă. Este colagog (stimulează lactaţia la femeile care alăptează), diuretic, stimulează activităţile intestinelor (de două ori pe zi, se recomandă consumul unei ceşti de zer îndulcit cu puţină miere). Este bine ca sugarilor, înainte de alăptare, să li se dea 2-3 linguriţe de zer. Poate fi folosit tranzitoriu, după dieta hidrică la copiii cu tulburări acute de nutriţie.

Frumuseţe garantată

milk_bathÎn aplicaţii exerne, sub formă de comprese, ajută în afecţiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau degerăturile. Pentru eczeme, se pun comprese cu zer pe zonele afectate, se lasă vreme de 60 de minute, după care se îndepărtează şi se lasă zona tratată să se usuce. Tratamentul se repetă zilnic, vreme de două săptămîni. În degerături, zonele afectate se învelesc în tifon înmuiat abundent în zer. Se lasă astfel învelite vreme de o oră, după care se spală cu apă. Calităţile antioxidante ale zerului (capacitatea de a proteja pielea împotriva radicalilor liberi, cei care intensifică procesul de îmbătrînire) au fost de curînd remarcate şi exploatate şi de către marii producători de produse cosmetice. A apărut o serie întreagă de preparate cosmetice bioactive pe bază de zer. Acasă, zerul poate fi utilizat cu succes ca bază pentru măştile de regenerare şi de albire a tenului, de asemenea, ca loţiune pentru întărirea firului de păr. Staţi 15-20 de minute în cada cu apă caldă în care aţi adăugat doi litri de zer. Efectul va fi pur şi simplu incredibil, pielea va fi catifelată şi elastică. Spălaţi-vă pe faţă cu zer de două ori pe săptămînă. Veţi constata că arătaţi cu 10 ani mai tînără. Iar dacă adăugaţi în el şi fulgi de ovăz, nu veţi găsi un produs natural mai bun pentru peeling. Persoanele care au un ten sensibil şi se înroşesc frecvent, trebuie să ştie că zerul este bogat în albumină, calmează iritaţiile şi ajută celulele în procesul de regenerare. Puteţi amesteca trei linguriţe de zer cu o linguriţă de zeamă de lămîie, aplicaţi masca pe faţă şi masaţi uşor cu vîrful degetelor. După cîteva minute, spălaţi faţa cu apă călduţă. Dacă aveţi mîinile aspre, puteţi folosi acelaşi truc, însă trebuie să staţi cu mîinile unse timp de10 minute.

Cura cu zer

Laptele acru se încălzeşte pe foc pînă cînd se încheagă, iar apoi masa obţinută se strecoară printr-o bucată de tifon împăturită în mai multe straturi. Rezultatul va fi o brînză de vaci proaspătă şi un lichid tulbure, uşor verzui: zerul din lapte. Administrat pe stomacul gol, provacă o secreţie biliară abundentă şi este în acelaşi timp diuretic. Cura cu zer e recomandată dimineaţa pe nemîncate, cu cel puţin jumătate de oră înainte de cafea. Se consumă 200 ml de zer proaspăt. Cura durează 3-4 săptămîni. Încercaţi zerul în băuturile de fructe sau ca ingrediente în reţeta preferată de shake, cu lapte degresat, lapte de soia, băuturile cu lapte de migdale sau ovăz. Încercaţi zerul în băuturile de fructe sau ca ingrediente în reţeta de shake, cu lapte degresat sau lapte de soia. Extractul proteic din zer, ceva foarte asemănător cu urda, o brînză extrem de bogată în proteine şi fără grăsimi. Zerul se păstrează în recipiente uscate şi răcoroase.

Medicament tradiţional

• Zerul e cunoscut încă din vremurile Greciei Antice. Se spune că Afrodita obişnuia să se scalde în băi cu zer. Hipocrate îl recomanda ca pe un mijloc eficient în lupta cu tuberculoza, hepatita şi afecţiuni ale pielii. În secolul XVIII, în Europa au fost înfiinţate instituţii speciale de învăţămînt, unde se studiau capacităţile terapeutice ale acestui produs. Însă zerul a fost dat uitării pentru multă vreme, rămînînd doar în reţetele populare. Ţărăncile utilizau lichidul rămas după obţinerea brînzei de vaci pentru curăţarea tenului, ca lichid de diluţie pentru clătite, la acrirea ciorbelor sau îl foloseau pentru prepararea diverselor băuturi răcoritoare ori a deserturilor.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

17 comentarii la „Minunata terapie cu zer

Lasă un răspuns