Sănătatea familieiŞtiriUtile

Reţetele pentru boli grave, direct de la medicii specialişti

Persoanele care suferă de afecțiuni grave, precum cele oncologice, cardiovasculare sau boli rare, vor primi reţetele compensate sau gratuite direct de la medicii specialişti.

Pentru ca aceste categorii de bolnavi să aibă acces mai rapid și mai facil la tratament, Guvernul a aprobat eliminarea etapei aprobării de către comisiile de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, pacienţii urmînd să primească reţeta de la medicul specialist.

Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării pînă la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă”, se arată în comunicatul Guvernului.

Începînd cu 1 martie 2017, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile CNAS. În prezent, comisiile naţionale de experți aprobă 70 de DCI-uri unice pentru: afecțiuni oncologice, boli rare (hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă), afecțiuni reumatice, hepatite cronice de tip B și C, infertilitate, obezitate. Comisiile locale aprobă încă 36 de DCI-uri unice pentru: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Articolul integral, în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns