Cele mai uimitoare 5 invenţii chirurgicale din 2016
Unele dintre cele mai uimitoare descoperiri medicale apar în domeniul chirurgiei. Pînă în prezent, aproape orice parte a corpului poate fi înlocuită, iar o intervenție chirurgicală poate repara chiar si leziunile cele mai extreme.
Iată ce descoperiri chirurgicale uimitoare ne-a adus anul 2016:
1. Implant cerebral care permite comunicarea cu gîndul
Scleroza laterală amiotrofică (ALS) este o boală progresivă neurodegenerativă devastatoare, care afectează sistemul nervos şi poate distruge toate abilităţile motorii, inclusiv vorbirea. Pentru prima dată, în acest an, a fost implantat un dispozitiv în creierul unei femei cu ALS, permiţîndu-i să comunice folosindu-şi gîndurile. Implantul este alcătuit din sonde, introduse în craniu şi conectate la un dispozitiv amplasat sub pielea de pe piept, care trimite date la o tabletă atașată la scaunul cu rotile. Femeia scrie mesaje pe tabletă folosindu-şi gîndurile. Deși lent, instrumentul este un important pas înainte în a permite persoanelor cu ALS să-și recapete unele abilități de comunicare pierdute din cauza bolii.
2. Primul copil născut cu ADN de la trei părinţi
Procedeul este folosit pentru a ajuta acele mame care ar putea dezvolta boli genetice. Cu toate că au existat încercări anterioare de a concepe un copil din trei persoane, micuţul din 2016 este primul care se naște folosind o tehnică nouă, ce permite medicilor să înlocuiască ADN-ul mitocondrial al mamei, purtător al defectului genetic, cu ADN-ul de la un individ sănătos. Ca rezultat, copilul are ADN-ul nuclear de la mama și tatăl său, dar ADN-ul mitocondrial (care este transmis doar de mame), de la un al treilea donator.
3. Modificarea ADN-ului uman în embrion
2016 a fost un an al inovaţiilor majore în fertilitate şi genetică. Pentru prima dată, oamenii de știință au modificat ADN-ul dintr-un embrion uman, folosind un instrument numit CRISPR-Cas9. Cu toate că embrionilor nu li s-a permis să supraviețuiască suficient de mult pentru a ajunge la maturitate, speranța este că într-o zi, această procedură va împiedica părinții să transfere boli genetice copiilor lor.
4. Placenta artificială
Placenta este vitală pentru dezvoltarea fătului, iar atunci cînd apar probleme în placentă, aceasta înseamnă de multe ori că fătul nu va supraviețui. Cu toate acestea, în curând vom avea o soluție chirurgicală la problemele placentei din timpul sarcinii. În luna mai, oamenii de știință au folosit în premieră o placentă artificială pentru a menține în viață mieii prematuri timp de o săptămînă. Instrumentul nu a fost încă testat pe oameni, dar succesul pe animale i-a încurajat pe cercetători să-şi continue munca.
5. Chirurgul robot
În luna septembrie, medicii britanici au efectuat prima operație robotizată din istorie, în interiorul ochiului. Pacientul a fost un bărbat în vîrstă de 70 de ani, căruia trebuia să i se îndepărteze o membrană din retină. Operația a fost efectuată cu ajutorul unui joystick și touchscreen pentru a controla un chirurg robotizat, capabil să efectueze mişcări de maximă acurateţe, sub microscop. „Acest lucru va ajuta la dezvoltarea de tratamente chirurgicale noi pentru orbire, cum ar fi celulele de terapie genică şi stem, care trebuie să fie introduse sub retină cu un grad ridicat de precizie”, a declarat profesorul Robert MacLaren, de la Universitatea din Oxford.
Sursa: medicaldaily.com