Cancerul se răspîndeşte mai rapid decît se credea
Conform celor două studii recente efectuate in vivo pe şoareci, celulele cancerului de sîn dintr-o tumoare în curs de formare se răspîndesc mult mai devreme decît se credea anterior.
Celulele migrează ulterior pentru a forma metastaze potenţial letale în zone îndepărtate, cum ar fi creierul şi oasele. Această constatare oferă prima explicație moleculară a modului în care are loc această răspîndire timpurie și de ce depistarea precoce și tratamentul nu sînt întotdeauna în măsură să prevină decesele de cancer.
Aceste studii, publicate în revista Nature, au fost realizat de către cercetătorii de la Şcoala de Medicină Icahn de la Mount Sinai, New York, şi o echipă de la Universitatea din Regensburg, Germania. Ei au descoperit la șoareci că mai mult de 80% din metastaze s-au răspîndit din tumora primară mai devreme decît se preconiza. Studii anterioare la om, cu compararea cariotipului şi fenotipului celulelor primare și circulante, confirmă transpunerea acestor rezultate la om.
Acest nou studiu este primul care a identificat mecanismele moleculare prin care celulele canceroase se răspîndesc chiar înainte de a forma tumori. Oferă, de asemenea, o explicație a misterului celor 5% dintre pacienții cu metastaze fără tumori la origine, numite „metastaze cu localizare iniţială necunoscută”. Este vorba de cancer metastatic, la care nu s-a găsit nicio tumoră iniţială.
Sursa: sciencesetavenir.fr