BoliCancerMame şi copiiŞtiri

Viaţa socială poate învinge cancerul de sîn

Un studiu de amploare efectuat pe femei care au fost diagnosticate cu cancer de sîn a demonstrat că persoanele foarte sociabile înregistrează cele mai mici rate de deces și de recurență a acestei boli, în comparație cu persoanele mai puțin active din punct de vedere social.

Studiul a analizat date de la 9.267 de femei diagnosticate cu cancer de sîn invaziv, în stadiile 1-4, din statele americane California, Utah, Oregon, Arizona și Texas, dar și din Shanghai, China. Oamenii de știință au examinat modul în care o varietate de factori legați de stilul de viață, printre care exercițiile fizice, alimentația, controlul greutății corporale și factorii sociali, influențează supraviețuirea în cazul cancerului de sîn.

La doi ani după ce au primit diagnosticul de cancer de sîn și pe parcursul a două decenii după aceea, femeile au răspuns la întrebări cu privire la relația cu partenerii lor de viață, membrii comunității, prietenii și rudele.

Femeile izolate de ceilalţi, faţă de cele cu viaţă socială activă

  • sînt cu 43% mai predispuse la o recurență a cancerului de sîn
  • au un risc cu 64% mai mare de deces din această cauză
  • au cu 69% mai mari șanse de a muri din cauza altor factori 
  • femeile în vîrstă fără un partener de viață au 37% mai multe șanse de deces faţă de cele căsătorite şi manifestă un risc cu 40% mai mare de deces

Descoperirea demonstrează influența benefică a vieții sociale asupra femeilor diagnosticate cu cancer de sîn, inclusiv în ceea ce privește recurența și decesul din această cauză.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns