Riscurile epilării pubiene

Îndepărtarea părului nu este un moft recent. Multe civilizaţii au folosit, încă din antichitate, pensete de bronz şi creme depilatoare făcute pe bază de ceară, apă, zahăr şi lămîie, pentru a smulge părul nedorit.

Astăzi, epilarea este o practică destul de comună chiar şi la bărbaţi. Femeile, folosesc aparate de ras, creme depilatoare, ceară. Nicio suprafaţă nu este cruţată, nici chiar zona pubisului.

Despre îndepărtarea părului pubian există două teorii. Una spune că firele de păr acţionează ca un scut împotriva unor afecţiuni şi n-ar trebui înlăturate, iar cealaltă vorbeşte despre îndepărtarea completă ca dovadă de sănătate.

Dr. Emily Gibson, director al centrului de cercetare de la Universitatea de Vest din Washington, a decis să declare război epilării pubiene. Ea arată că firele de păr din această zonă au un rol specific, împiedicînd bacteriile să producă infecţii sau boli, reţin mirosul şi protejează pielea de iritările care pot apărea în timpul actului sexual. Atunci cînd părul pubian e smuls sau ras, foliculul de păr se inflamează şi se produc arsuri, deoarece pielea pubiană este deosebit de sensibilă. Eliminarea părului pubian accelerează dezvoltarea bacteriilor şi producerea de infecţii, mai ales că aceasta este o zonă umedă. Îndepărtarea părului cu ceară fierbinte este nerecomandată, deoarece slăbeşte porii pubisului şi provoacă roşeaţă şi iritaţii.

Părul eliminat din zona pubiană poate avea consecinţe şi mai grave, cum ar fi herpesul genital şi HPV. Medicii spun că îndepărtarea părului nu înseamnă mai multă igienă, dimpotrivă, creşte riscul de contaminare. Cu sau fără păr, mirosul rău care emană din organele genitale este o chestiune legată doar de igiena personală.

Emily Gibson spune: „Epilarea pubiană, apreciată de femei din convingeri legate de igienă, estetică sau creşterea plăcerii sexuale, sporeşte de fapt riscul de infecţie şi de boli cu transmitere sexuală, în special în rîndul tinerilor”. Ceara produce inflamarea foliculilor de păr, mai ales în cazul în care epilarea se face cu regularitate. Multe infecţii, printre care herpes, pustule şi furuncule, bolile cu transmitere sexuală, nu pot fi prevenite în absenţa părului pubian.

Îndepărtarea părului este o operaţiune deloc uşoară şi merită să te gîndeşti înainte de a trece la fapte. Mulţi bărbaţi preferă femeile naturale, ale căror organe genitale sînt intacte. Într-adevăr, un studiu efectuat în 2013 pentru o companie de produse de îndepărtare a părului a arătat că doar 12% dintre bărbaţi preferă îndepărtarea completă a părului pubian al femeilor.

Dacă totuşi vrei să te epilezi, este esenţial să respecţi anumite reguli de igienă pentru a evita infecţiile. Ai grijă să faci un gomaj pentru a preveni firele de păr încarnate şi foloseşte un echipament sterilizat şi curat, pentru a reduce riscul de infectare, şi o cremă specială post-depilatoare. Aşteaptă cel puţin o lună înainte de o nouă epilare. În cazul în care apar coşuri şi semne de infecţie, consultă rapid un dermatolog. Mai ales dacă suferi de dureri, inflamaţii sau infecţii cu ciuperci sau negi.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *