Durata somnului poate dezvălui riscul de Alzheimer
Durata somnului poate fi un simptom al bolii Alzheimer, iar monitorizarea orelor de somn ar putea permite o gestionare precoce a acestei boli neurodegenerative.
Numărul de ore pe care le petreci în fiecare noapte în brațele lui Morfeu ar putea dezvălui riscul de a dezvolta boala Alzheimer, conform cercetătorilor în neurologie la Universitatea din Boston (SUA). Ei arată că somnul mai lung de 9 ore pe noapte poate creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat obiceiurile de somn ale 2.457 oameni și le-au grupat în 3 categorii: mai puțin de 6 ore pe noapte, între 6 și 9 ore și peste 9 ore dormite. Ei au comparat apoi această clasificare cu riscul de a dezvolta demenţă timp de 10 ani. Rezultat: o perioadă de somn mai mare de 9 ore a fost asociată cu un risc de două pînă la șase ori mai mare de a dezvolta demenţă asociată cu boala Alzheimer. Acest risc crescut ar depinde de nivelul de studii: un înalt nivel de studii poate fi factor de protecţie împotriva bolii Alzheimer printre cei care dorm mult, spun cercetătorii.
Dar, somnul lung e o cauză sau o consecinţă a bolii Alzheimer? Ar fi mai degrabă un simptom, cred neurologii, deoarece reducerea timpului de somn nu pare a reduce riscul de Alzheimer. „Autoevaluarea duratei somnului ar putea fi un instrument clinic util pentru identificarea celor cu risc de a progresa spre demență în următorii 10 de ani. Oamenii care au un somn lung ar putea beneficia de evaluare și monitorizare a problemelor de gîndire şi memorie”, spune Matthew Pase, co-autor al studiului.
Sursa: medisite.fr