BoliCancerCreier şi sistem nervosŞtiri

Un medicament pentru cancer de colon tratează şi boala Parkinson

Persoanele cu debut precoce al bolii Parkinson ar putea obţine beneficii de pe urma unui medicament utilizat pentru a trata anumite forme de cancer, conform cercetării realizate la Universitatea din Leicester.

Studiul britanic sugerează că acidul folinic, care este utilizat în medicamente pentru tratarea cancerului de colon, poate proteja şi neuronii asociaţi cu boala Parkinson, la musculiţele de fructe.

Dr. Miguel Martins a explicat: „Boala Parkinson este o tulburare dizabilitantă pentru care nu este încă disponibil niciun tratament,. După ce se pierd neuronii dopaminergici, există doar cîteva opţiuni de tratament paliativ pentru simptomele maladiei Parkinson. Prin urmare, sînt necesare tratamente care să prevină sau să întîrzie debutul bolii, într-un stadiu incipient”.
Acidul folinic este deja aprobat și utilizat pentru aplicații clinice, ca adjuvant în chimioterapie, și poate fi administrat pe cale orală, ca supliment alimentar, sau intravenos. Astfel, riscul de siguranţă al medicamentului este scăzut, iar dezvoltarea de medicamente cu acid folinic pentru boala Parkinson ar fi mai rapidă decît pentru un medicament nou.

Cercetătorii au studiat muşte de fructe cu mitocondriile defecte, cauzate de o mutaţie care imită boala Parkinson la om. Experimentele de laborator au permis concluzii cu privire la efectul acidului folinic asupra neuronilor muştelor de fructe.

Cercetări anterioare au arătat că acidul folic protejează neuronii în diferite forme de boală Parkinson. Acidul folinic este „rudă” cu acidul folic, dar este mai activ metabolic. Spre deosebire de acidul folic, acidul folinic administrat pe cale orală poate pătrunde în creierul uman.
Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns