Uleiul de palmier, o ameninţare pentru om şi animale

După acizii graşi trans care înfundă arterele, dar care încep treptat să dispară din alimente, a apărut uleiul de palmier să ne ameninţe sănătatea.

Atunci cînd uleiul de palmier este prelucrat la temperaturi ridicate, substanţele rezultate pot cauza cancer, conform studiilor pe animale. Experţii ştiu deja că uleiul de palmier nu este cel mai sănătos ulei pentru inimă, iar ecologiştii au avertizat de mult timp că actuala cerere în creştere de ulei de palmier pune în pericol pădurile tropicale şi unele animale.

Uleiul de palmier se obţine din fructele de palmier şi este unul dintre puţinele uleiuri vegetale bogate în grăsimi saturate, spune Alice Lichtenstein, cercetător şi director la Laboratorul de Nutriţie Cardiovasculară din SUA. Acest ulei oferă textură şi volum produselor de patiserie şi este, de asemenea, utilizat în margarine, glazuri şi bomboane.

În luna mai, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a scos în evidenţă faptul că uleiul de palmier ar putea cauza cancer, pe baza studiilor efectuate la şoareci şi şobolani, dar a declarat că riscul pentru oameni „rămîne incert”.

Substanţele nocive, care se formează în timpul procesării alimentelor, sînt esterii acizilor graşi. Aceştia se găsesc mai ales în uleiul de palmier şi untul de palmier. Margarinele, produsele de patiserie şi prăjiturile sînt principalele surse de ulei de palmier din alimentaţia noastră. Nivelurile însă au scăzut la jumătate între 2010 şi 2015, ca urmare a măsurilor luate de producători, la indicaţia medicilor.

Uleiul de palmier nu este prima alegere pentru sănătatea inimii, deoarece este bogat în grăsimi saturate, spune Lichtenstein. „Pentru sănătatea inimii, recomandăm alimentele cu puţine grăsimi polinesaturate şi sărace în cele saturate, cum ar fi uleiurile de soia şi porumb. Consumul de ulei de palmier ar trebui să fie limitat doar la ocazii speciale”, spune ea.

Într-un studiu, uleiul de palmier şi uleiul de soia parţial hidrogenat, în comparaţie cu cel de soia obişnuit şi cel de rapiţă, au condus la un nivel mare de colesterolul rău, la cei care au avut deja niveluri uşor anormale de colesterol. Într-o altă analiză, cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum de ulei de palmier duce la o creştere mai mare a colesterolului rău decît în cazul uleiurilor vegetale sărace în grăsimi saturate şi trans. Se recomandă înlocuirea uleiului de palmier cu cele vegetale.

Producătorii însă, aduc argumente de tipul „uleiul de palmier a fost folosit în hrana umană timp de mii de ani”. Compania Nutella spune că foloseşte „tratamente termice uşoare”, pentru a reduce la minimum substanţele nocive.

Uleiul de palmier nu este doar o problemă de sănătate. Producerea acestui ulei distruge pădurile globale şi împinge animalele în afara habitatelor native, susţin experţii. Principalele preocupări sînt legate de defrişările pădurilor tropicale, în primul rînd în Indonezia şi Malaezia, de unde provine 85 pînă la 95% din uleiul de palmier din lume.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *