Manechinele din vitrine ar trebui să fie mai grase

Noile cercetări de la Universitatea din Liverpool arată că manechinele din vitrine sînt prea slabe și pot promova idealuri nerealiste ale corpului.

În primul studiu efectuat de cercetătorii conduşi de dr. Eric Robinson de la Institutul de Psihologie, Sănătate și Societate al Universității, au fost luaţi în studiu comercianții cu amănuntul de pe strada principală din două orașe britanice. Dimensiunile corporale ale manechinelor masculine și feminine au fost evaluate utilizînd scale de evaluare vizuală.

Studiul, publicat în Journal of Eating Disorders, a constatat că mărimea medie a corpului feminin al manechinelor a fost reprezentativă pentru o femeie grav subponderală. Dimensiunea medie a corpului manechinului de sex masculin a fost semnificativ mai mare decît similarul feminin și doar cîteva manechine masculine promovau un corp subponderal.

Dr. Eric Robinson, a declarat: „Am devenit interesat de acest subiect după ce am văzut o ştire în care oamenii observaseră că unele manechine din magazinele de modă erau îngrozitor de slabe”.

„Aproximativ în acelaşi timp am citit că retailerii de modă au răspuns acestei preocupări şi au achiziţionat manechine de dimensiuni mai realiste. Studiul nostru asupra acestor două străzi din Marea Britanie a produs rezultate consecvente: mărimea corporală a manechinelor feminine corespunde femeilor extrem de subponderale.”

„Deoarece idealurile ultra-subţiri încurajează dezvoltarea problemelor de imagine corporală la tineri, trebuie să reducem accentul pe siluetele extreme. Desigur, nu spunem că modificarea dimensiunilor manechinelor de modă din vitrină va rezolva propriile probleme ale îmaginii corpului. Ceea ce spunem în schimb este că prezentarea corpurilor de sex feminin ultra-slabe este susceptibilă să consolideze idealurile neadecvate și inaccesibile ale corpului.”

Avînd în vedere că prevalenţa problemelor de imagine corporală şi alimentaţia nesănătoasă la tineri sînt îngrijorător de mari, o acţiune pozitivă care promovează idealul ultra-slab nu poate fi un beneficiu în special pentru copii, adolescenţi şi femei tinere.

Sursa: medicalxpress.com

Comments

comments

Lasă un răspuns