Sucurile dietetice predispun la AVC şi demenţă

În lupta cu kilogramele în plus, mulți oameni trec pe sucuri dietetice. Dar, în timp ce taie din calorii, îşi sporesc riscul de accident vascular cerebral sau demenţă, potrivit unui nou studiu.

O singură băutură îndulcită artificial pe zi pare să mărească acest risc de aproape trei ori, în comparație cu o băutură pe săptămînă sau niciuna, spun cercetătorii. Cu toate acestea, doar cîțiva voluntari incluşi în studiu au dezvoltat demență sau au avut accident vascular cerebral, astfel încît riscul absolut rămîne mic, au adăugat cercetătorii. Oamenii de ştiinţă americani au constatat că 3% dintre participanţi au suferit un AVC şi 5% au dezvoltat demenţă, cele mai multe cazuri fiind de Alzheimer.

Cercetătorul principal, dr. Matthew Pase, de la departamentul de neurologie al Universităţii Boston. spune că nu se ştie de ce băuturile dietetice ar putea fi legate de aceste probleme medicale.

Unele studii au arătat că sucurile dietetice sînt asociate cu boala vasculară, care ar putea avea efecte şi asupra creierului. Alte cercetări au descoperit o asociere între băuturile îndulcite sintetic şi creșterea în greutate, care ar putea spori riscul de accident vascular cerebral și demență, au spus cercetătorii. Un alt studiu a arătat că îndulcitorii artificiali modifică bacteriile din intestin, a spus Pase.

Oamenii ar trebui să fie precauţi. Doar pentru că se numesc „dietetice”, nu înseamnă că aceste băuturi sînt o alternativă sănătoasă la cele zaharoase.

Un expert în accident vascular cerebral a declarat că rezultatele sînt departe de a fi definitive. „Nu cred că avem dovezi să le spunem oamenilor să nu mai bea băuturi îndulcite artificial şi că trecerea pe altceva le va îmbunătăți sănătatea creierului”, spune dr. Hannah Gardener, de la Universitatea din Miami. Trecerea la băuturi îndulcite cu zahăr nu este o opțiune sănătoasă, a spus ea.

Dovezile sînt clare, băuturile îndulcite cu zahăr sînt nesănătoase pentru inimă și nesănătoase pentru creier”, a spus Gardener.

Specialiştii sînt de acord că, atunci cînd ne e sete, cea mai bună alegere este apa.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *