Care e cea mai sănătoasă metodă de preparare a ciupercilor?

Oamenii de știință au dezvăluit cea mai bună modalitate de a găti ciupercile, iar aceasta nu e în tigaie.

Ciupercile conţin cantități semnificative de fibre dietetice, proteine, aminoacizi, vitamine (B1, B2, B12, C, D și E), minerale și puţine grăsimi și calorii.

Dar, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Cercetări Tehnologice pentru Ciuperci din La Rioja, Spania, compoziția ciupercii, capacitatea antioxidantă și conținutul nutrițional pot fi afectate negativ de procesul de gătire.

Pentru acest studiu, publicat în Jurnalul Internațional al Științelor Alimentației, echipa a evaluat influența procesului de fierbere, efectul microundelor, al grătarului și prăjirii asupra ciupercilor champignon, shiitake, ciuperci-stridii, păstrăvul-scailor (pleurotus). După gătirea celor patru tipuri de ciuperci, care au fost alese deoarece sînt cele mai răspîndite specii de ciuperci din întreaga lume, probele au fost liofilizate și analizate, rezultatele fiind comparate cu versiunile brute.

Cercetătorii au concluzionat că cel mai bun mod de a găti ciupercile, păstrînd în același timp proprietățile nutriționale, ar fi grătarul sau microundele, deoarece ciupercile prăjite și fierte au prezentat o activitate antioxidantă semnificativ mai mică. Ciupercile prăjite, în particular, au prezentat o pierdere severă a conținutului de proteine şi carbohidrați şi o creștere a conținutului de grăsimi.

Tratamentele de prăjire și fierbere au produs pierderi mai mari de proteine şi compuși antioxidanți, probabil din cauza scurgerii substanțelor solubile în apă sau ulei, ceea ce poate influența semnificativ valoarea nutritivă a produsului final”, a declarat Irene Roncero, unul dintre autorii studiului.

Sursa: health.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *