Bărbaţii sînt mai puţin afectaţi de astm alergic

Cercetătorii din Toulouse au arătat că hormonii de sex masculin, mai precis testosteronul, joacă un rol în sistemul imunitar, protejînd de astm alergic.

Polenul, scuamele animalelor sau acarienii pot provoca persoanelor alergice un atac de astm. Această inflamaţie cronică a căilor respiratorii afectează mai puţine fete decît băieţi. Dar, după pubertate, această tendinţă se va inversa. Cercetătorii de la Centrul de Fiziopatologie din Toulouse-Purpan au examinat factorii care ar putea fi cauza acestei inversări.

Într-un studiu recent, ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Experimental Medicine, echipa condusă de Jean-Charles Guery în colaborare cu cercetătorii australieni, a demonstrat că există o legătură între hormonii sexuali masculini (androgeni), în special testosteronul, şi anumite celule ale sistemului imunitar, care joacă un rol în dezvoltarea bolii.

Oamenii de ştiinţă au observat că, la fel ca bărbaţii, şoarecii masculi au dezvoltat astm alergic la acarieni mult mai puţin sever decît femelele. O diferenţă care nu a existat atunci cînd aceiaşi masculi au fost castraţi. Sterilizarea şoarecilor femele nu a schimbat nimic.

Potrivit cercetătorilor, testosteronul are capacitatea de a inhiba dezvoltarea celulelor imune în plămîni. Numite ILC2, acestea produc mediatori de astm.

Această descoperire oferă o perspectivă orientată spre tratamente „cu molecule care imită efectele androgenilor”, a declarat Jean-Charles Guery.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

12 comentarii la „Bărbaţii sînt mai puţin afectaţi de astm alergic

Lasă un răspuns