Apă caldă sau rece? Care spală mai bine?

Pentru o igienă eficientă a mîinilor, temperatura apei contează mai puţin decît timpul spălării, constată o nouă cercetare.

Constatarea contravine recomandărilor Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente, care recomandă ca unităţile alimentare şi restaurantele să furnizeze apă la 38 grade C pentru spălarea mîinilor, spun cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Rutgers din New Jersey au declarat că au descoperit că apa rece este la fel de eficientă ca şi cea caldă în eliminarea bacteriilor dăunătoare şi a altor germeni. Cel mai important, spun ei, este ca oamenii să îşi frece mîinile cu săpun timp de cel puţin 10 secunde.

Oamenii trebuie să se simtă confortabil atunci cînd îşi spală mîinile, dar în ceea ce priveşte eficacitatea, acest studiu ne arată că temperatura apei utilizate nu are importantă”, a spus Donald Schaffner, specialist în ştiinţa alimentelor. Folosind apă rece, economisim mai multă energie decît în cazul apei calde sau fierbinţi, a subliniat Schaffner.

De asemenea, am constat că, spălînd mîinile timp de 10 secunde, bacteriile vor fi îndepărtate în mod semnificativ.”

Pentru acest studiu, cercetătorii au contaminat mîinile a 21 de voluntari cu niveluri ridicate de bacterii inofensive, de mai multe ori pe parcursul a şase luni. Participanţii au fost apoi rugaţi să-şi spele mîinile în apă de 15 de grade, 26 de grade sau 38 de grade C.

Cantitatea de săpun pe care au folosit-o nu a afectat rezultatele. Cercetătorii au remarcat faptul că este nevoie de mai multe studii pentru a determina exact cît de mult săpun şi ce tipuri sînt cele mai bune pentru îndepărtarea germenilor potenţial dăunători.

„În loc să reglementăm temperatura, politicile sanitare ar trebui să spună doar că trebuie să fie folosită apă caldă sau la o temperatură confortabilă. Pierdem energie pentru a încălzi apa pînă la un nivel care nu este necesar.

Studiul a fost publicat în Jurnalul pentru Protecţia Alimentelor.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *