Petele de pe iris apar de la expunerea la soare

Petele închise la culoare care apar pe iris nu sînt canceroase, dar aceşti „pistrui ai ochilor” ar putea însemna probleme legate de expunerea excesivă la soare, spun cercetătorii.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care dezvoltă aceste pete pe iris pot prezenta un risc mai mare de cataractă, degenerescență maculară și alte boli legate de lumina soarelui.

Nu ştim exact rolul luminii solare în apariţia bolilor de ochi, dar acum avem un biomarker (pistruii de pe iris) care indică expunerea la cantităţi mari de lumină solară puternică”, a spus autorul studiului, dr. Christoph Schwab, oftalmolog la Universitatea de Medicină din Graz, Austria.

Pentru studiu, cercetătorii au examinat ochii a peste 600 de înotători în piscinele publice din Stiria, Austria. Participanţii au completat şi un chestionar cu privire la obiceiurile lor de protecţie solară şi cît timp au petrecut la soare în timpul vietii.

Studiul a arătat că dezvoltarea pistruilor de ochi a fost asociată cu îmbătrînirea, cu mai multe arsuri de la soare și cu antecedente de arsuri solare severe.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că pistruii de ochi au fost mai frecvenţi în rîndul celor cu ochi de culoare deschisă şi al celor care nu s-au protejat de soare.

S-a remarcat, de asemenea, că pistruii de ochi tind să apară pe marginea exterioară inferioară a irisului. Ei au speculat că sprîncenele și nasul pot ţine umbră pentru partea superioară și interioară a ochiului, reducînd expunerea la soare și riscul de pistrui de ochi.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

One thought on “Petele de pe iris apar de la expunerea la soare

Lasă un răspuns