BoliPieleaUtile

7 mirosuri corporale care anunţă prezenţa unor boli

Unii oameni au un miros pregnant şi încearcă să îl ascundă cu diferite produse cosmetice. Dar ştiaţi că acest miros poate indica o problemă de sănătate?

Cauza principală a unui miros puternic al organismului o reprezintă bacteriile care trăiesc pe suprafaţa pielii. Acestea sînt mai numeroase în pliuri şi zone păroase, cum ar fi axilele sau organele genitale. Se hrănesc cu celulele moarte ale pielii şi molecule secretate de piele sub formă de sebum sau transpiraţie. Prin digerarea acestor „alimente”, bacteriile produc gaze cu mirosuri diferite la persoane diferite. Şi bolile genetice sînt, uneori, responsabile de mirosul anormal de puternic al organismului.

Iată 7 mirosuri cărora trebuie să le acordăm o atenţie deosebită:

1. Respiraţie. Mirosul dulce de fructe poate fi un semn al diabetului zaharat. În schimb, respiraţia urît mirositoare poate fi rezultatul unei diete bogate în ceapă sau usturoi, igienei orale deficitare, cariilor, abceselor, infecţiei gingivale sau infecţiilor în gît. De asemenea, este posibil ca mirosul urît să apară la trezire, din cauza apneei în somn. Bacteriile din gură prosperă în proteinele sau reziduurile alimentare din salivă şi declanşează debutul respiraţiei urît mirositoare.

2. Picioare. Mirosul urît al picioarelor afectează foarte mulţi oamenii, deoarece picioarele sînt închise în pantofi toată ziua, spre deosebire de mîini, aflate în contact direct cu aerul. Dincolo de transpiraţie, modul în care picioarele sînt spălate şi uscate va favoriza sau nu apariţia ciupercilor (picior de atlet). Netratată, ciuperca se răspîndeşte cu uşurinţă.

3. Urină. În mod normal, e inodoră, de un galben pal. Aceste două caracteristici sînt sinonime cu o bună hidratare. Atunci cînd urina are un miros neplăcut şi mai puternic decît de obicei, poate fi un semn de boală, cum ar fi infecţia tractului urinar, boli de rinichi, boli de ficat, diabet sau o reacţie la medicamente. Consumul de sparanghel poate provoca un miros urît al urinei. Cînd aveţi dubii, consultaţi un profesionist.

4. Păr. Departe de o simplă lipsă de igienă, mirosul greu al părului, şi în special cel al scalpului, poate fi un răspuns la apariţia unei ciuperci care stimulează glandele sebacee anormal şi, astfel, apare producţia excesivă de sebum. Această problemă este de obicei însoţită de mîncărime, iritarea scalpului şi roşeaţă. Trebuie să consultaţi un dermatolog pentru a primi un tratament adecvat.

5. Zone intime. Chiar dacă organul genital al femii are puterea de a se autocurăţa, un miros urît, neobişnuit, sugerează o problemă vaginală, cum ar fi o infecţie cu ciuperca Candida albicans. Diabetul este, de asemenea, una dintre cauzele mirosului intim urît. Trebuie să mergeţi la ginecolog pentru tratarea infecţiilor.

6. Axile. Subbraţul e locul unde transpirăm cel mai mult. Există o mulţime de substanţe chimice pentru contracararea mirosului puternic de transpiraţie. Cu toate acestea, produsele naturale, cum ar fi lămîia, sînt cele mai bune pentru a evita supraproducţia de bacterii pe suprafaţa pielii, responsabile de mirosul urît.

7. Fecale. Evident, scaunul nu miroase bine. Cu toate acestea, un miros anormal poate fi un simptom al unei boli. Un miros respingător, care însoţeşte modificări de culoare sau consistenţă ale scaunului, poate fi semn de melenă (atunci cînd fecalele sînt negre, datorită sîngelui). Trebuie mers la doctor, dacă problema persistă mai mult de 2-3 zile.

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.