Stai jos mult timp? Dacă eşti sănătos, n-ai motive de îngrijorare

După ani de zile în care s-a spus că statul pe scaun creşte riscul de deces, un nou studiu sugerează că sedentarismul pe perioade lungi de timp nu poate fi un risc de sănătate pentru toată lumea.
Pentru persoanele inactive de vîrstă mijlocie și vîrstnici cu probleme de sănătate multiple, sedentarismul pare să fie legat de un risc crescut de deces prematur. Dar statul jos pe perioade lungi de timp nu pare să afecteze în același mod oamenii activi, spun cercetătorii.

Am constatat că, în cazul persoanelor care au înregistrat un indice scăzut de vulnerabilitate, timpul de ședere nu era legat de riscul de deces”, a spus unul dintre autorii studiului, Olga Theou, profesor asistent la Universitatea Dalhousie din Halifax, Nova Scotia.

Totuși, ea a spus: „Medicii ar trebui să sublinieze efectele dăunătoare ale inactivităţii, asemănătoare cu efectele fumatului, pentru a încuraja mișcarea”. „Chiar și ceva atît de simplu ca ridicarea și plimbarea în jurul casei poate aduce beneficii oamenilor fragili.”

Studiul a inclus date de la peste 3.100 de adulți care au participat la un sondaj de sănătate în S.U.A. Toți participanții au avut vîrste de peste 50 de ani și au fost urmăriți de la mijlocul anilor 2000 pînă în 2011. Mişcarea subiecţilor a fost monitorizată, iar cercetătorii au folosit şi un chestionar pentru a afla cît de fragili erau participanţii, în funcţie de numărul de probleme medicale pe care le-au avut.

Şederea prelungită a fost asociată cu un risc mai mare de deces numai la persoanele vulnerabile care nu au îndeplinit recomandarea săptămînală pentru 2,5 ore de activitate fizică moderată.

În timp ce studiul a constatat o asociere între inactivitate și risc crescut de deces timpuriu în rîndul persoanelor fragile, nu s-a putut dovedi o relație cauză-efect.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

34 de comentarii la „Stai jos mult timp? Dacă eşti sănătos, n-ai motive de îngrijorare

Lasă un răspuns