AlimenteNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

Consumul regulat de cartofi prăjiţi dublează riscul de deces

Sînt crocanţi și gustoşi, dar consumaţi prea des, ţi-ar putea pune viața în pericol. Cartofii prăjiţi ar putea crește riscul de deces prematur, conform cercetătorilor în neuroştiinţe şi nutriţie de la mai multe universităţi, care au publicat un studiu cu privire la acest subiect în American Journal of Clinical Nutrition.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetaătorii au analizat datele a 440 de participanți cu vîrsta cuprinsă între 45 și 79 ani, timp de opt ani. Rezultat: persoanele care au mîncat cartofi prăjiţi de mai mult de două ori pe săptămînă au avut un risc de două ori mai mare de deces. În schimb, consumul de cartofi preparaţi la aburi, la cuptor sau piure nu a fost legat de un risc crescut de moarte prematură.

Dar de ce cartofii prăjiţi sînt atît de periculoşi? Atunci cînd sînt prăjiţi în ulei, se formează un compus cancerigen numit acrilamidă. Un alt motiv este cantitatea mare de grăsimi conținute în aceste alimente care pot perturba microbiota intestinală, rezultînd inflamație cronică, din care pot apărea boli precum diabetul zaharat, obezitatea, cancerul sau bolile neurodegenerative.

Autorii cred că oamenii care consumă în mod regulat cartofi prăjiţi au, probabil, un stil de viață dezorganizat.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns