Stresul, la fel de nesănătos ca grăsimile

Un studiu recent realizat pe șoareci arată că stresul provoacă microorganismele din sistemul digestiv să se comporte similar cu modul în care acționează în cazul dietelor bogate în grăsimi.

Știm cu toții că o dietă săracă este nesănătoasă, dar un nou studiu constată că stresul poate fi la fel de dăunător organismului ca o dietă foarte proastă.

Într-o nouă lucrare publicată în Nature Scientific Reports, profesorul de microbiologie şi biologie moleculară Laura Bridgewater a descoperit că atunci cînd şoarecii de sex feminin au fost expuşi stresului, microbiota intestinului lor (microorganismele vitale pentru sănătatea digestiei şi metabolismului), s-a schimbat ca şi cum şoarecii consumau o dietă bogată în grăsimi.

„Stresul poate fi dăunător în multe feluri, dar această cercetare este nouă în sensul că leagă stresul de schimbările specifice feminine în microbiota intestinală”, a spus Bridgewater. „Uneori ne gîndim la stres ca la un fenomen pur psihologic, dar provoacă şi schimbări fizice distincte”.

Bridgewater și colaboratorii săi de la Universitatea Shanghai Jiao Tong, China, au luat un grup mare de șoareci în vîrstă de 8 săptămîni și au expus jumătate dintre masculi și jumătate dintre femele la o dietă bogată în grăsimi. După 16 săptămîni, toți șoarecii au fost expuși la stres ușor pe parcursul a 18 zile. Cercetătorii au extras ADN microbian din fecalele șoarecilor înainte și după stres, pentru a testa modul în care a fost afectată microbiota intestinală. Ei au măsurat, de asemenea, anxietatea şoarecilor în funcţie de cît de mult au alergat.

Cercetătorii au descoperit diferențe fascinante între sexe: șoarecii de sex masculin aflaţi pe dietă bogată în grăsimi au prezentat mai multă anxietate decît femelele cu aceeaşi dietă, iar masculii au prezentat și activitate scăzută ca răspuns la stres. Cu toate acestea, numai la șoarecii de sex feminin stresul a determinat compoziția microbiologică intestinală să se schimbe ca și cînd animalele se aflau pe o dietă bogată în grăsimi.

În societate, femeile au tendinţa de a avea rate mai mari de depresie şi anxietate, legate de stres.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

12 comentarii la „Stresul, la fel de nesănătos ca grăsimile

Lasă un răspuns