Smartphone-ul reduce puterea creierului

Capacitatea cognitivă este redusă semnificativ atunci cînd telefonul inteligent este la îndemînă, chiar dacă este oprit, sugerează noi cercetări.

Cercetătorii au descoperit că participanţii la studiu cu telefoanele lăsate în camera vecină i-au depăşit în mod semnificativ pe cei cu telefoanele ţinute pe birou, în ceea ce priveşte capacitatea cognitivă. Aceasta este constatarea unui nou studiu realizat de Scoala de Afaceri McCombs de la Universitatea din Texas, Austin.

Adrian Ward și coautorii au efectuat experimente cu aproape 800 de utilizatori de smartphone-uri în încercarea de a măsura pentru prima dată cît de bine pot să-și îndeplinească sarcinile atunci cînd au telefoanele în apropiere, chiar dacă nu le utilizează.

Într-un experiment, cercetătorii au cerut participanților la studiu să se așeze la computer și să facă o serie de teste care necesită o concentrare completă pentru a obține rezultate bune. Testele au fost concepute pentru a măsura capacitatea cognitivă disponibilă a participanților, adică acea capacitate a creierului de a reține și de a prelucra date în orice moment. Înainte de a începe, participanții au fost instruiți aleator să își așeze smartphone-urile pe birou cu fața în jos, în buzunar sau în geanta personală sau în altă cameră. Toți participanții au fost instruiți să-și seteze telefoanele pe modul silenţios.

Cercetătorii au descoperit că participanţii cu telefoanele lăsate într-o altă cameră au depăşit semnificativ pe cei cu telefoanele pe birou şi puţin şi pe cei care şi-au pus telefoanele în buzunar sau în geantă.

Constatările sugerează că simpla prezență a telefonului smartphone reduce capacitatea cognitivă disponibilă și afectează funcționarea cognitivă, chiar dacă oamenii simt că își folosesc toată atenția și se concentrează asupra sarcinii. „Vedem o tendință liniară care sugerează că, pe măsură ce smartphone-ul devine mai vizibil, capacitățile cognitive disponibile ale participanților scad.

Într-un alt experiment, cercetătorii au analizat modul în care autoraportarea faţă de dependența de smartphone – sau cît de puternic simte o persoană că are nevoie de un smartphone pentru a trece printr-o zi obișnuită – a afectat capacitatea cognitivă. Participanții au efectuat aceleași serii de teste la computer ca și primul grup și au fost repartizaţi aleatoriu să-şi păstreze telefoanele smartphone fie în fața biroului cu fața în sus, într-un buzunar sau într-o geantă sau într-o altă cameră. În acest experiment, unii participanți au fost instruiți să-și închidă telefoanele.

Cercetătorii au descoperit că participanții care au fost cei mai dependenți de telefoanele lor smartphone s-au comportat mai rău, comparativ cu colegii lor mai puțin dependenți, dar numai atunci cînd își păstrau smartphone-urile pe birou sau în buzunar sau în geantă.

Ward și colegii săi au descoperit, de asemenea, că nu contează dacă smartphone-ul unei persoane a fost pornit sau oprit sau dacă era cu fața în sus sau cu fața în jos pe birou. A avea un telefon inteligent aflat la vedere sau într-un loc ușor accesibil reduce capacitatea unei persoane de a se concentra și de a îndeplini sarcini, deoarece o parte din creier lucrează activ pentru a utiliza sau nu telefonul.

Nu este vorba de faptul că participanții au fost distrași pentru că au primit notificări pe telefoanele lor. Simpla prezență a telefonului smartphone a fost suficientă pentru a reduce capacitatea cognitivă”, a spus Ward.

Sursa: sciencedaily.com

Comments

comments

529 de comentarii la „Smartphone-ul reduce puterea creierului

Lasă un răspuns