AlimenteBoliDiabetulNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

Carnea roşie şi cea de pasăre cresc riscul de diabet

Consumul de carne roşie şi de pasăre creşte riscul de diabet de tip 2, se arată într-un studiu recent. Totuşi, peştele, pulpele şi pieptul de pui sînt mai puţin nocive.

Carnea roşie şi cea de pasăre conţin hemuri de fier, precum şi alte substanţe chimice, care pot creşte sensibilitatea unei persoane la rezistenţa la insulină. Nu este clar cum se implică hemul în declanșarea bolii. Consumul de piept şi pulpe de pui, poate fi mai sănătos, adaugă specialiştii.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Duke-NUS din Singapore au analizat 63.257 de adulţi cu vîrste între 45 şi 74 de ani, între 1993 şi 1998. Dieta participanţilor la studiu a fost evaluată printr-un chestionar. Diagnosticul de diabet zaharat de tip 2 a fost stabilit în cadrul interviurilor ulterioare, între 1999 și 2004 și 2006 și 2010.

Rezultatele arată că subiecţii cu cel mai mare consum de carne roşie au cu 23% mai multe şanse de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Consumul frecvent de carne de pasăre crește riscul de apariție a afecțiunii cu 15%. Peştele şi fructele de mare nu sînt legate de acest risc.

Autorul principal, profesorul Koh Woon Puay, a spus: „Nu este nevoie să scoatem integral carnea din dietă. Trebuie doar să reducem aportul zilnic, în special carnea roșie, și să alegem piept de pui și pește/crustacee, sau alimente vegetale pe bază de plante și produse lactate, pentru a reduce riscul de diabet.

Dr. Annie Ling a adăugat: „Constatările afirmă recomandarea de a consuma carne roșie cu moderatie și că o dietă sănătoasă și echilibrată ar trebui să conțină suficiente și variate surse de proteine, inclusiv alternative mai sănătoase la carnea roșie, cum ar fi peștele, tofu și leguminoasele”.

Constatările au fost publicate în Jurnalul American de Epidemiologie.

Sursa: dailymail.co.uk

Comments

comments

Comentariile sunt închise.