AprilieRemediiUtile

Remedii populare cu urzici

În scopuri medicinale, de la urzică se folosesc frunzele sau toată partea aeriană, care se recoltează de la exemplarele tinere înainte de înflorire şi se usucă la umbră, la temperatura ambiantă.

Reumatism: frunzele de urzică proaspăt culese se aplică direct pe articulaţie, se leagă cu un bandaj de tifon, 5-15 minute. Imediat va apărea urzicarea, care va pune sîngele în mişcare şi va produce o încălzire a întregii zone. Articulaţiile se dezumflă şi se elasticizează, durerile se estompează.
Dureri de spate (nevralgia sciatică): se bate cu tulpini de urzică proaspăt culeasă pielea de pe zona dureroasă a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se înveleşte cu o ţesătură călduroasă şi fină din fire naturale. Pacientul va rămîne 30 de minute culcat pe burtă şi învelit, după care se va face o frecţie uşoară cu ulei de floarea-soarelui.
Circulaţie periferică slabă: se vor urzica uşor mîinile şi picioarele, vreme de 5-10 minute. În unele sate, era obiceiul ca atunci cînd ieşeau primele urzici fragede să se meargă pe ele desculţ, pentru a pune sîngele în mişcare, pentru a alunga durerile de spate şi de rărunchi.
Constipaţie: se administrează cîte un păhărel de decoct, dimineaţa, sau 5-10 picături de extract alcoolic, de 2-4 ori pe zi, timp de 5-15 zile pe lună.
Sănătate orală: decoctul vă scapă de herpes, afte, stomatite sau depunerile albicioase de pe limbă. Întăreşte gingiile sensibile şi luptă cu paradontoza.

  • Suc de urzici. Se prepară din frunzele de urzici proaspete, bine spălate. Se pot consuma în fiecare zi una pînă la trei linguriţe din acest suc, diluat cu puţină apă plată sau de izvor.
  • Macerat. Se pune apă într-un vas peste urzicile proaspete, tăiate mărunt, atît cît să le acopere şi se lasă timp de 7 ore, apoi se scurg bine. Din lichid, se ia cîte o lingură de trei ori pe zi, diluată cu puţină apă.
  • Sirop. Se prepară din frunzele proaspete de urzică. Se toacă foarte fin, după care se pun într-un borcan, umplîndu-l pe trei sferturi. Se completează cu miere de albine, amestecîndu-se încontinuu. Se închide borcanul şi se lasă la macerat vreme de 30 de zile, după care se filtrează, obţinîndu-se un sirop verzui, cu efecte detoxifiante şi reîntineritoare excepţionale.
  • Ceai. E un detoxifiant al sistemului circulator. Ceaiul de urzici trebuie evitat de către cei care suferă de inimă sau de rinichi. Extern, se recomandă în tratamentul hemoroizilor hemoragici, a rănilor greu vindecabile, a ulcerului varicos şi în supuraţii.

Comments

comments

Comentariile sunt închise.