BoliInimă şi sistem circulatorŞtiri

Maxima tensiunii arteriale nu trebuie să fie mai mare de 12

Hipertensivii ar trebui să-şi scadă tensiunea arterială pînă la niveluri mult inferioare celor recomandate, potrivit unui nou studiu.

În cadrul studiului, cercetătorii au analizat informaţiile din 42 de studii clinice anterioare şi au descoperit că tratamentele care au scăzut presiunea arterială sistolică între 120 şi 124 mm Hg au fost legate de cele mai mari beneficii, comparativ cu tratamentele care nu au atins o tensiune arterială atît de scăzută.

De exemplu, pacienții care au ajuns la o tensiune arterială de 120 pînă la 124 mm Hg au fost cu 40% mai puțin susceptibili de a muri în timpul perioadei de studiu, comparativ cu cei care au ajuns la o tensiune arterială de 140-144 mm Hg. Unele orientări actuale recomandă ca persoanele cu vîrsta de peste 60 de ani și cele cu tensiune arterială ridicată să urmărească să-şi reducă valoarea sistolei la o valoare mai mică de 150 mm Hg.

Cercetătorii au spus că noile descoperiri, publicate în revista JAMA Cardiology, susţin ideea folosirii unui tratament mai agresiv pentru hipertensivi şi sugerează că orientările actuale ar trebui revizuite pentru a recomanda valori mai scăzute ale tensiunii arteriale.

Studiul oferă „dovezi că nivelul inferior este mai bun”, au scris dr. Clyde Yancy și dr. Robert Bonow de la Școala de Medicină Feinberg a Universităţii Northwestern din Chicago.

Este important să rețineți că tratamentele agresive pentru tensiune arterială pot provoca efecte secundare, inclusiv dezechilibre electrolitice și leziuni la nivelul rinichilor.

Noile descoperiri ating un subiect controversat: cît de mică ar trebui să fie presiunea arterială pentru a aduce benficii sănătăţii. În 2014, s-a stabilit că valorile recomandate pentru tensiunea arterială la adulţii de 60 ani și peste sunt de la 140 la 150 mm Hg. Colegiul American de Medici recomandă 150 mm Hg pentru adulții mai în vîrstă sau mai puţin de 140 mm Hg pentru cei cu antecedente de accident vascular cerebral sau alți factori de risc pentru bolile cardiace, cum ar fi diabetul sau colesterolul ridicat.

Un studiu din 2015 a constatat că pacienții care și-au scăzut tensiunea arterială la aproximativ 120 mm Hg şi-au redus cu 27% riscul de deces, comparativ cu cei cu 140 mm Hg.

Sursa: livescience.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.