MPlante medicinale

Măcrişul, bun contra anemiei

Măcrişul este o plantă condiment care se adaugă în supe sau se mănîncă proaspătă, sub formă de salată. Are un gust plăcut, uşor acrişor şi este foarte bogată în substanţe nutritive.

Frunzele de măcriş conţin vitaminele A, C, K, E, H şi cele din complexul B. Mai sînt bogate în uleiuri esenţiale şi acizi, precum şi substanţe minerale: magneziu, calciu, fosfor şi fier. Ajută în carenţe de vitamine, întăreşte vasele sanguine, acţionează împotriva anemiilor, prin creşterea hemoglobinei. În cazul gastritelor, cînd secreţiile gastrice nu sînt suficiente, măcrişul accelerează procesul de digestie. Consumat în cantităţi mari, este un laxativ uşor.

Această plantă îmbunătăţeşte vederea şi are un efect benefic asupra sistemului nervos, contribuind la o mai bună stăpînire a stresului. Măcrişul contribuie la eliminarea prisosului de colesterol şi contribuie la normalizarea tensiunii ateriale. Frunzele au un mare conţinut de fibre, care contribuie la reglarea tranzitului şi eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, măcrişul este indicat în timpul menopauzei, atenuînd unele manifestări specifice:  dureri de cap şi transpiraţie.

Spre deosebire de alte vegetale, măcrişul are unele contraindicaţii, de care este bine să ţinem seama. Nu este indicat persoanelor cu aciditate gastrică ridicată, cu ulcere ale sistemului digestiv, celor cu predispoziţie pentru litiază renală, precum şi în cazul femeilor însărcinate.

Comments

comments

Lasă un răspuns