Top 8 alimente cancerigene
Numeroase studii au demonstrat legătura puternică dintre alimentele pe care le consumăm şi riscul de a dezvolta diferite tipuri de cancer. Iată topul alimentelor cancerigene pe care ar fi bine să le evităm:
Locul 1. Mezelurile. Carnea procesată consumată cu regularitate şi în cantităţi mari creşte riscul de cancer, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit cercetărilor, consumul a 50 de grame de mezeluri pe zi (aproape două felii subţiri din şuncă) creşte riscul de cancer colorectal cu 18%. Mezelurile conţin nitraţi, care odată ingeraţi în corp cresc riscul de a face cancer.
Locul 2. Cartofii prăjiţi. Prin prăjire, multe dintre alimente se transformă în produse cancerigene. Pîinea prăjită şi cartofii prăjiţi conţin acrilamidă, o substanţă cancerigenă care se formează în urma procesului de prăjire. De asemenea, cu cît vai fi mai prăjită felia de pîine (sau cartofii), cu atît e mai rău, deoarece are mai multă acrilamidă.
Locul 3. Sucurile carbogazoase. S într-o singură doză de suc. Variantele fără zahăr măresc riscul de obezitate şi diabet. Aceşti îndulcitori artificiali păcălesc creierul să creadă că a consumat zahăr şi au un impact semnificativ asupra siluetei. Mai mult, îndulcitorii artificiali au fost asociaţi cu un risc crescut de infertilitate şi cancer.
Locul 4. Carnea roşie. Numeroase studii arată că un consum ridicat de carne roşie (porc, vită şi miel) creşte riscul de cancer la colon, stomac şi pancreas. Atunci cînd carnea roşie este făcută pe grătar sau e prăjită în ulei, se formează substanţe cancerigene.
Locul 5. Conservele. Conţin bisphenol-A, compus chimic care a fost asociat cu un risc ridicat de declanşare a cancerelor hormono-dependente, printre care se numără cel mamar şi cel la prostată.
Locul 6. Popcornul făcut la microunde. S-a dovedit că aceste pungi cu popcorn cresc riscul de infertilitate şi de cancer la ficat, testicule şi pancreas. Un compus chimic de pe pungile de popcorn are potenţial cancerigen şi a fost asociat cu dezvoltarea tumorilor maligne.
Locul 7. Făina albă rafinată. Un consum ridicat şi constant de carbohidraţi rafinaţi creşte foarte mult riscul de a dezvolta cancer mamar. Pentru că au un indice glicemie ridicat, aceste alimente care conţin făină albă rafinată cresc nivelul zahărului în sînge, favorizînd dezvoltarea celulelor canceroase şi răspîndirea acestora.
Locul 8. Zahărul rafinat. Are un efect similar cu cel generat de făina albă rafinată, generînd fluctuaţii mari ale glicemiei şi hrănind celulele canceroase. Astfel, tumorile maligne sînt stimulate să se dezvolte rapid şi să se răspîndească în corp. Siropul din porumb este unul dintre cele mai nocive şi este folosit în prepararea dulciurilor procesate, a sucurilor, cerealelor şi a sosurilor din comerţ.
Articolul integral în eva.ro.