AlimenteNutriţieUtile

Ce înseamnă aceste linii albe de pe carnea de pui?

Oamenii mănîncă din ce în ce mai multă carne albă, mai ales carne de pui. Dar ați văzut vreodată dungi albe pe suprafața pieptului de pui? Iată semnificația lor!
Ceea ce caracterizează carnea de pui comparativ cu carnea roșie este în special conținutul său ridicat de proteine şi conținutul redus de grăsimi. Acest lucru ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și reglează nivelul colesterolului prin îmbunătățirea conținutului de lipide din sînge. Dar cu carnea de pui actuală, lucrurile stau exact pe dos.

Vînzările de carne de pasăre cresc constant la nivel mondial.  Ca urmare, pentru cantități tot mai mari care să răspundă nevoilor pieței, se folosesc procedee industriale cu consecințe negative asupra calității cărnii: injectarea de hormoni de creștere, antibiotice, produse alimentare necorespunzătoare (făină animală), expunere prelungită la lumină, spaţii condensate (23 găini/m2 într-o încăpere de 1.000 pînă la 1.500 mp) și perioadă de creștere redusă.  În medie, este nevoie de aproximativ 47 de zile pentru ca puii să ajungă la 3 kg. Acum 50 de ani, puiului îi trebuiau 70 de zile pentru a ajunge la aceeași greutate. În plus, reproducerea industrială se dovedește fără milă față de aceste biete animale tratate cu cruzime, violență, neglijență.

Această creștere intensivă și acest comportament abuziv față de găini nu este fără consecințe. Este sursa unei calități slabe a cărnii, care poate fi ușor de recunoscut de prezența dungilor albe vizibile cu ochiul liber. Aceste dungi sînt un indiciu puternic al tratamentelor la care au fost supuse animalele şi carnea acestora. Carnea de consum e săracă în proteine şi bogată în grăsimi (224%), datorită faptului că mușchii au suferit o creștere anormală. 2017-06-30_113438

Pentru o carne de pui de calitate, trebuie respectate anumite condiții:

Temperatură adecvată, lumină naturală a soarelui, ventilație bună, spațiu mare (11 păsări de curte/mp)
– O dietă bună bazată pe cereale, mai degrabă decît pe făină și grăsimi animale
– Timp de reproducere adecvat: 81 pînă la 110 zile
– O rasă de calitate.

Întrucît industriile zootehnice sînt foarte departe de aceste standarde și nu au intenția de a se conforma acestora, trebuie să fim vigilenți cînd consumăm carne albă. Și mai ales dacă observăm aceste dungi albe!
Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.