Ce sînt şi cine are nevoie de ciorapi compresivi

Tot mai mulţi pacienţi au probleme de circulaţie venoasă la nivelul picioarelor. Media de vîrstă a românilor cărora li se pun diagnostice precum varice, tromboflebită, ulcer de gambă sau care suferă pur şi simplu de umflarea picioarelor din diferite motive, este tot mai scăzută (chiar şi 20, 25 de ani).

Cauzele insuficienţei venoase cronice pot fi factori genetici, de mediu, traumatisme sau accidente, obezitatea, modificările hormonale (sarcină, menopauză, pubertate), sporturile grele, expunerea la temperaturi ridicate, fumatul.

Pot fi de mare folos ciorapii medicali cu compresie. Pacienţii cu probleme de circulaţie venoasă trebuie mai întîi să fie consultaţi de un medic, apoi să facă un examen la medicul cardiolog sau radiolog. Analiza care ajută la depistarea acestor afecţiuni se numeşte eco-Doppler. Este un examen imagistic ecografic al vaselor sangvine, combinat cu explorarea funcţională a circulaţiei sangvine în arterele şi venele respective cu ajutorul sistemului Doppler.

Purtînd o pereche de ciorapi cu un prim nivel de compresie ajută în profilaxia bolii venoase la pacienţii cu risc. Pacientul la risc este cel căruia i se umflă picioarele doar cîteodată, cînd stă mai mult în picioare sau atunci cînd călătoreşte mai mult cu autobuzul. Sau, pacienta, pentru că este o boală mai des întîlnită la femei, a cărei mamă sau bunică a suferit de varice şi observă deja că li se umflă picioarele.

După un diagnostic clar de afecţiune de circulaţie venoasă, orice medic, inclusiv cel de familie, poate să recomande acest tip de terapie compresivă cu ciorapi medicali care dă rezultate bune în 90% dintre cazuri. Rezultate bune înseamnă: piciorul nu se mai umflă, dispare durerea, scade oboseala (implicit acea senzaţie de picioare grele).

După diagnosticare şi recomandarea de a purta ciorapi compresivi, pacientul trebuie să-i folosească în fiecare zi atît timp cît are un stil de viaţă activ, care îl obligă să stea în picioare.

O pereche de astfel de ciorapi compresivi costă 150-200 de lei şi, purtată zilnic, poate rezista mai bine de şase luni. Trebuie aleşi ciorapi de calitate, de un anumit tip (există patru categorii, în funcţie de puterea de compresie) şi cu măsura potrivită. Pacienţii cu afecţiuni cardiace trebuie să aibă acordul cardiologului pentru a putea purta ciorapi compresivi. Purtarea ciorapului poate să forţeze inima. Sîngele care pleacă din picior se duce la inimă, iar dacă inima nu este pregătită să preia acest flux, pot apărea probleme, mai ales la persoanele cu insuficienţă cardiacă. De asemenea, este contraindicat pentru un pacient să doarmă cu aceşti ciorapi compresivi în picioare, existînd chiar un pericol de AVC.

Terapia cu ciorapi compresivi există în România de aproximativ opt ani, de cînd primii medici s-au specializat în străinătate. În ţări precum Germania sau Elveţia, metoda este cunoscută de mai bine de 50 de ani. Fiind un tratament relativ nou, nu este compensat.

Articolul integral în edumedical.ro

Comments

comments

13 comentarii la „Ce sînt şi cine are nevoie de ciorapi compresivi

Lasă un răspuns