Ultravioletele distrug ieftin şi eficient bacteria Clostridium difficile

Dezinfecția cu lumină ultravioletă, folosită pentru a curăţa saloanele fără pacienţi, a redus semnificativ infecţiile cu C. difficile la pacienţii cu risc ridicat care au ocupat ulterior aceste camere, potrivit unui studiu publicat în revista americană Control & Hospital Epidemiology.

Dispozitivul cu UV, utilizat după ce pacienţii infectaţi au părăsit spitalul, a adus economii substanțiale de asistență medicală, estimate între 350.000 dolari și 1,5 milioane dolari anual.

Dezinfecția cu raze UV este o tehnologie rapidă, sigură și eficientă pentru a reduce riscul de infecţie cu C. difficile asociată mediului spitalicesc”, a declarat dr. David Pegues, autorul principal al studiului şi profesor de medicină la Universitatea din Pennsylvania.

Studiul a fost realizat în trei unităţi de hematologie-oncologie de la Spitalul Universităţii din Pennsylvania, în timpul unei perioade de un an (februarie 2014-ianuarie 2015). Rezultatele au arătat că adăugarea dezinfecției cu raze UV la protocoalele tipice de dezinfectie a redus incidenta infecţiei cu 25% în rîndul pacienţilor noi, comparativ cu anul anterior. În același timp, ratele infectării au crescut cu 16 % în unitățile neincluse în studiu, în aceeaşi perioadă. Echipa a constatat că, folosind robotul cu ultraviolete după curățarea camerei prin metode standard, operaţiunea a durat doar cu cinci minute mai mult, în medie.

Aceste descoperiri au implicaţii reale. Eficacitatea și eficiența roboților UV demonstrează că reprezintă o tehnologie practică și rentabilă, care poate salva viața oamenilor”, a spus Pegues.

Bacteria C. difficile este una dintre cele mai frecvente infecţii dobîndite în spitale, rezistentă la cele mai multe dezinfectante, putînd persista pe suprafeţe şi expunîndu-i pe pacienţi riscului permanent de infectare. Tehnica iradierii germicidă cu ultraviolete foloseşte raze UV cu lungime de undă scurtă pentru a ucide microorganismele. Dispozitivul ucide bacteria C. difficile, dar nu are niciun efect asupra unor infecții intraspitaliceşti ca Staphylococcus aureus rezistent la meticilină.

Sursa: medicalxpress.com

 

Comments

comments