PieleaŞtiri

Au ajuns în spital după ce le-au explodat ţigările electronice

Accidentele produse de explozia ţigărilor electronice par să fie în creștere, potrivit unei noi analize dintr-un spital din Seattle.

Din octombrie 2015 pînă în iunie 2016, medicii de la Universitatea din Washington au tratat 15 pacienţi pentru leziuni cauzate de explozia e-ţigărilor. Pentru comparație, între 2009-2014, au fost raportate 25 decazuri de leziuni similare în întreaga ţară.

Considerăm că, odată cu utilizarea tot mai mare a ţigărilor electronice, în mai multe spitale din întreaga ţară se observă o creştere a leziunilor legate de exploziile e-țigaretelor”, susţin autorii studiului, condus de dr. Elisei Brownson.

Dintre cei 15 pacienţi din Seattle, 12 au suferit arsuri provocate de flăcări. Leziunile necesită îngrijiri speciale şi grefe de piele. Arsurile chimice au fost, de asemenea, un tip comun de prejudiciu cauzat de explozia e-țigaretelor. Aceste arsuri sînt cauzate de substanțe chimice alcaline care se găsesc în bateria dispozitivului. Patru dintre fumători au prezentat „leziuni de sablare”, care au dus la pierderea dinţilor şi a țesuturilor moi pe zone extinse, iar unii pacienţi au necesitat intervenţii chirurgicale pentru eliminarea ţesutului deteriorat și închiderea rănilor. Unii pacienți au prezentat „tatuaje traumatice”, adică particulele străine care au intrat sub suprafața pielii, dîndu-i un aspect de tatuaj. Autorii au remarcat că mai mult de jumătate din leziuni au fost la nivelul coapsei sau abdomenului, o treime au fost la mîini și o cincime la faţă.

În toate cazurile, bateriile litiu-ion ale dispozitivului au cauzat explozia. Food and Drug Administration a anunţat recent că va începe să reglementeze toate produsele din tutun, inclusiv țigările electronice, dar este neclar dacă agenția va reglementa şi bateriile.

Sursa: livescience.com

Comments

comments

Lasă un răspuns